browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Beestjes en planten

Een nieuw onderwerp op ReisgidsSuriname.nl. Maar hier geen saaie verhalen of eindeloze lijsten van bijzondere dieren in Suriname, maar praktische handvaten en handleidingen. Te beginnen met de vogels in Suriname en de muggen.

Vogels

Suriname kent door haar klimaat een uitgebreide range aan vogels. Ook in de stad kunt u als u op een rustig plekje zit, vele soorten vogels tegenkomen. Vooral in de vroege ochtenduren zult u op uw veranda of terras verschillende vogels zien voorbij vliegen. Er is een fantastische website waar de meeste vogels van Suriname zijn benoemd, met een korte toelichting en geluid of video. Vooral dat laatste is leuk. Zo zult u eerder dan iedereen het geluid van de Grietjebie herkennen of de gekke sprongen van de Srio, het dansvogeltje. Wilt u er graag met een gids erop uit om vogels te bekijken? Neem dan contact op met Otte Ottema. Hij is werkzaam bij Stinasu (beheer van natuurreservaten), een ornithologist en organiseert eigen vogelreizen.

Muggen

Veel bezoekers van Suriname komen terug met ‘grote’ verhalen over muggen, jeuk en muggenaanvallen. Het is zeker waar dat bij een bezoek aan Suriname, u niet om deze dieren heenkunt. Ze zijn aanwezig en je zult gestoken worden, maar voor u enkele tips om de hoeveelheid beten te verminderen.

  • Smeer uzelf altijd in met insectenrepellent. Ofwel u neemt zelf iets mee, met voldoende % deet of u koopt een sprayflesje in Suriname. De insectenrepellent van CMC in Suriname is zeer effectief en in mijn beleving beter dan de dure merken met Deet erin vanuit Nederland.
  • Bedek uw lichaamsdelen met ietwat wijd zittende materialen, hierdoor heeft de mug minder kans om op uw huid te zitten.
  • Gebruik de ventilator of air conditioning op uw kamer om wind te creëeren over uw bed of andere plaatsen waar u zit. Muggen houden niet van wind.
  • Bent u gestoken en heeft u enorme jeuk? Smeer dan wat azijn of ‘palm ’90′ (= alcoholisch drankje) op uw huid. De jeuk gaat niet sneller weg, maar u heeft afleiding omdat er een andere prikkel op uw huid komt. In mijn geval duurt de jeuk maar 10 minuten.
  • Ga in Nickerie of in ‘moeras’gebieden niet naar buiten tussen 18 – 20uur. Tijdens zonsondergang zijn de muggen het meest actief en kunnen ze inderdaad in wolken op u afkomen. De hoevelheid muggen kan sterk per jaar wisselen afhankelijk van het weer, hoeveelheid stil water en seizoen. Informeer bij lokale mensen wat hun ervaringen zijn.
  • Verder zijn er in Chinese supermarkten allerlei muskietenkaarsen te koop. Deze zijn effectief zolang ze branden, maar stinken wel. Ook kunt elektrische apparaten kopen, waarvan Vape, de meest bekende is. Deze is redelijk effectief, mits het in een afgesloten ruimte wordt gebruikt.

Wie interesse heeft in medicinale en rituele planten, kan ik onderstaand boek aanbevelen.