browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Boekingstips

In Nederland of Suriname boeken?

Beide is mogelijk. De meeste tours vinden doorgang als u met vier of meer personen bent. Als u ver van te voren boekt en u bent met minder dan vier personen, dan wil de touroperator uw boeking soms wel aannemen en gaat hij zelf op zoek naar meer mensen voor de betreffende tour. Zeker voor tours die bijzonder zijn, is het verstandig om vanuit Nederland te reserveren en alle informatie te verzamelen. Ook de touroperator heeft tijd nodig om een dergelijke tour voor te bereiden.

ls u in Suriname bent, loont het om door de stad te lopen en te kijken naar de aangeboden tours van de verschillende touroperators. U komt dan soms zeer voordelige tours tegen.

Voor tours als Brownsberg, Commewijne, Boven-Surinamerivier en Galibi hoeft u niet perse van te voren te boeken. Vaak zijn er aanbiedingen waar u gebruik van kunt maken als u in Suriname bent. Wilt u voornamelijk dagtours en korte trips maken, dan kunt u prima in Suriname zelf boeken.

Wilt u van te voren uw tours vastleggen? Enkele touroperators hebben een heel breed aanbod van tours, waarbij u een totaalpakket op maat kunt samenstellen inclusief hotelreserveringen en tickets. De meest bekende zijn: Access Suriname Travel, Orange travel en That’s it tours.

Checklist voor boeken van een tour

Touroperators die goed zijn, hebben medewerkers die doorvragen over waar u heen wilt, met welk voorzieningenniveau en eventueel ook alternatieven aanbieden. Het is zeker niet zo dat degene met een chique kantoor ook duurder is dan iemand met alleen een balie. Verder zijn er nog vele andere touroperators die soms een specifiek aanbod hebben of acties voeren. Het loont altijd om even door de stad te lopen, de borden te bekijken en te informeren naar aankomende tours.
Touroperators komen en gaan. Kijk bij de betreffende bestemming welke touroperator wordt aangeraden en als u geenr risico wilt lopen. boek dan via Acces. That’s it Toursis een kleine touragent, die op haar website een overzicht heeft van tours van een groot aantal touroperators.

Checklist bij het selecteren van een tour:

Vraag naar een dag-tot dag-programma. Een goede touroperator heeft een beschrijving voor u, die u kunt doorlezen. U krijgt dan meer inzicht in de reistijden en de verschillende activiteiten die tijdens de tour plaatsvinden.
Vrijwel alle tours zijn inclusief eten en drinken. Het verschilt echter nog wat er dan precies wel en niet bijhoort. Bij sommige tours worden geen frisdranken verstrekt, maar alleen koffie, thee, water en sap. Vraag altijd na hoeveel liter drinken u per persoon per dag meekrijgt. Vraag ook of frisdranken zijn inbegrepen. Alcoholische dranken zijn altijd exclusief en zult u dus zelf moeten betalen. Ten aanzien van het eten is het verstandig om vooraf te melden als u bepaalde voedingsmiddelen niet mag of kan eten. Vraag ook naar het type maaltijden dat wordt geserveerd. Als laatste kunt u informeren of er wel/geen snacks tussendoor worden verstrekt. Een tour die erg goedkoop lijkt, kan bestaan uit een tour waarbij alleen koffie, thee, water en sap wordt geserveerd en waarbij u drie maaltijden per dag krijgt. Een tour die duurder is, zal naast de maaltijden ook snacks serveren en biedt ook gratis frisdranken aan gedurende de dag.
Vraag ook altijd naar de accommodatie en de voorzieningen van de overnachtingsplekken. Wat voor accommodatie is het? Zijn het cabines, is het een guesthouse, een hangmattenkamp? Slaapt u op een slaapzaal of in een eigen kamer? Wat voor sanitaire voorzieningen zijn er aanwezig? Is het gemeenschappelijk of heeft u een eigen voorziening? Let op: bij primitieve tours of tours naar de verre binnenlanden, zult u ook vaak in de rivier moeten baden en is het toilet een hokje met een gat in de grond. U kunt het beter van te voren weten, dan achteraf voor een verrassing te komen staan.
Als een touroperator geen goed antwoord kan geven op één van deze vragen, dan is het verstandig om nog even verder te kijken. Het kan zijn dat ofwel de mede-werker niet goed is geïnformeerd of dat de betreffende touroperator de tour niet zelf uitvoert.

Koop nooit een tour bij iemand die u ontmoet op straat of in een café. Veelal zijn dit lokale gidsen of zelfs oplichters die extra geld proberen te verdienen. Alleen als u een referentie heeft gekregen van een andere toerist, die goede ervaringen met die persoon heeft gehad, kunt u met hem in zee gaan. In alle andere gevallen kunt u beter geen risico nemen.