browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Boven- Surinamerivier

Dit is het gebied ten zuiden van Brownsberg en gelegen onder het stuwmeer. In dit gebied zijn voor Marron-dorpen gevestigd. Er zijn ruwweg twee soorten dorpen in dit gebied. De oudste dorpen zijn ontstaan in de slaventijd. De slaven (Marrons) die zijn gevlucht van de plantages, hebben zich hier gevestigd. Bij het bouwen van de stuwmeer moesten vele dorpen in dat gebied verplaatst worden. Hiervoor zijn nieuwe dorpen gebouwd, ook wel transmigratie dorpen genoemd, aan onder andere de Boven-Suriname rivier.
Aan de Boven- Surinamerivier zijn heel veel resorts en lodges. Het gebied staat bekend om haar vele stroomversnellingen, mooie natuur en de verschillende Marrondorpen. Over het algemeen is dit gebied te bezoeken middels 3- tot 5-daagse tours. Overdag krijgt u excursies en activiteiten aangeboden en ‘s avonds overnacht u in een resort.Deze bestemming is ook prima te combineren met Brownsberg en het Stuwmeer.
Er zijn vele resorts aan de Surinamerivier onder het stuwmeer. Hieronder zijn de meeste genoemd van noord naar zuid. De gegevens zijn ontleend van de website van de stichting Lodgehouders Boven Suriname en de blog van Joep en Marit. Resorts die ik kan aanbevelen zijn o.a. Pikin Slee, Danpaati, Gunsi en Kosindo.
Eigen gelegenheid/vervoer: U kunt prima op eigen gelegenheid naar Atjoni rijden of laten rijden met een PA-bus of particuliere bus. Deze vertrekken vanaf de Saramaccastraat. Arriveer tussen 7.00 en 7.30 uur in de Saramaccastraat. U neemt dan of een DAF truck of 8-persoonsbusje naar Atjoni. De rit duurt ongeveer 4 uur en kost tussen de 50 – 100 SRD enkele reis. Neem zelf wel eten en drinken mee voor onderweg.
In Atjoni kunt u uw auto parkeren bij een huis net voor een niet-werkend Texaco benzinestation. Voor 10 SRD per dag wordt uw auto dan in de gaten gehouden.
In Atjoni kunt u nog eten en drinken inkopen voor uw verblijf in het binnenland.
In Atjoni vraagt u welke bootsman naar de plaats van bestemming gaat. Het zijn taxiboten, dus ze vertrekken als ze vol zijn. Reken op ongeveer 70 SRD voor een enkele reis. U kunt ook vliegen naar Botopasi en Djumu. Blue Wing Airlines heeft een lijnvlucht op maandag, woensdag en vrijdag. Een enkele reis kost ongeveer 400 SRD en duurt 1 uur.
Bakaa Boto: Om bij Bakaa Boto te komen heb je geen boot nodig. Je kan er komen alleen met de auto/bus. Even voor Pokigron/Atjoni moet je links af slaan om bij Bakaa Boto te komen. Vanaf die afslag rijdt je nog 8 km tot de lodge. Het is een relatief onbekend oord. Je kan er slapen in hutten met bedden of in een hangmat. Het kamp ligt tegenover een dorp aan de andere kant van de rivier.
Activiteiten: een nabijgelegen dorpje bezoeken met de boot, culterele optredens, varen, zwemmen, relaxen bij de rivier, stroomversnellingen, boswandelingen, dorpswandelingen, korjaal roeitochten, vistochten, uitstap naar het Brokopondo stuwmeer, bezoek aan Apresina stroomversnelling.
Contactgegevens: 530 643 / 0880 0157 (Walter, Sanne), urgent: 0883 75 03 Petrus Agwensif

Dantai Bai is ongeveer een half uur varen van Atjoni. Je vaart richting het Noorden. Het is een verblijf met traditionele hutjes in het gebied van de Saramacaners. Het is ook geschikt voor grote groepen. Je kan er zwemmen in de rivier, een boswandeling maken en natuurlijk Pokigron bezoeken. Er is een mooie hangmattenhut direct aan de rivier. Danta Bai is een accomodatie van Wiwirie Tours.
Activiteiten: Onder andere een kabelbaan over de Surinamerivier en door het bos voor 85 SRD per persoon. Een boottocht over het Brokopondomeer en bezoek aan Marrondorpjes voor ongeveer 500 SRD bij vier personen.
Contactgegevens: Telefoonnummer: 005978871121 (Blad Paulus) / 0818 0216 (Sam Huur) 00597475143 / 005978538970, info@wiwirietours.com,

Kwai Kwai: Mooie locatie omringt door de jungle. Het kamp ligt op een eilandje, daardoor kan je niet verdwalen. Er zijn verschillende hutten, je kan slapen in bedden of in een hangmat. Er is een grote open kookhut. Bij het kamp wordt je vergezeld door een toekan en bosvarken. Je kan zwemmen in de rivier, aan het strand zitten, het eilandje verkennen of varen in de omgeving.Badkamers niet altijd heel schoon, de hutjes zijn okee.Voor dagelijks eten bij Kwai Kwai werd 75 srd per persoon gevraagd, maar dit kan mogelijk wel goedkoper. Familie houdt zich wat afzijdig.
Contactgegevens: Stanley Joonha/Jacky 0816 4420 / 0813 6551 / 0885 0114

Jaw Jaw: Er zijn winkels in het dorp, maar aanbod is beperkt. Daarnaast is er een kerk, school, kliniek en bakker. Het dorp heeft zo’n 500 inwoners.
Bij bezoek aan Jaw Jaw kan je onder andere het dorp bekijken, naar andere dorpen lopen, naar een eiland gaan, in sula’s zwemmen, vissen, culturele shows bekijken. Er kan overnacht worden op Isadou. Isadow is een vakantie-eiland dat vlakbij het marrondorp Jaw Jaw ligt. Er is een groot veld om te voetballen of andere sporten te doen. Je moet zelf eten en drinken meebrengen. Je kan wel een keuken en keukengerei huren.Er zijn boten bij het eiland met locale bootsmannen.Telefoonnummer: 08703344
Tweede overnachtingsmogelijkheid is Djamaika. Het verblijf bij Djamaika kost 30 srd per persoon per nacht. Je slaapt in bedden mat klamboe’s. Er is geen restaurant bij het gastenverblijf, wel keukens die je kan gebruiken. Voor 25 srd huur je de keuken, daarin zijn pannen en potten etc. aanwezig. Voor 65 srd huur je een keuken inclusief kok, maar je moet dan wel zelf voedsel meenemen. Je kan ook maaltijden aanvragen, maar dit lukt niet altijd. Er zijn douches en toiletten.Het verblijf ligt in het dorp, het verblijf is van de kapitein. Vanuit het verblijf heb je mooi uitzicht op de Jaw Jaw-sula. Je kan door het dorp wandelen, zelf of met gids. Voor 10-20 srd per persoon maak je een boswandeling van ca. 1,5 uur. Daarnaast kan je naar nabijgelegen plekken varen. Contactpersoon: Eddo Donoe: 08636172 / 088 11 33

Kninipaati is ongeveer een uur varen vanaf Atjoni. Kninipaati is ook te bereiken via de vliegroute Zorg en Hoop – Laduani(airstrip). Daarna moet je ± 10 minuten met een korjaal over de Surinamerivier. Het is gelegen tussen Gunsi en Nieuw-Aurora. Het eiland ligt in de Ferulasi-sula, waarin je lekker kan zwemmen. Het oord beschikt over 3 lodges. Deze lodges bieden accommodatie voor 4 tot 8 personen per lodge en beschikken over bedden met klamboes en lakens, meubilair, badkamer met douche en toilet. In de keukens is keukengerei aanwezig zoals borden, bestek, koeling. Je moet zelf voor eten/een kok zorgen. Op aanvraag kan er ook eventueel voor je gekookt worden.
Totaal zijn er 23 slaapplaatsen. Je kan ook in een hangmat logeren. Het vakantieverblijf is niet in een dorp. Dorpen zijn op ca. 5 minuten varen.
Er is licht van 18.00-23.00 uur.
Activiteiten: Zwemmen, vissen, hangmat, boswandeling, nabijgelegen dorpen bezoeken (Nieuw Aurora, Ladoani, Gunsi, Pikin Slee), culturele avond, houtsnijwerk bekijken, kajakken, kaaimannen spotten.
Contactgegevens: De eigenaar heet Nelson Tiapoe.Contactgegevens: tiapoe@hotmail.com,
Telefoonnr via broer Asser 00597-8859355.
Prijzen: Overnachten kost 50 srd per persoon per nacht. Wanneer je eten daar wilt krijgen kan je voor 50 euro per persoon per nacht verblijven inclusief maaltijden per dag. Voor dat bedrag wordt je dan ook opgehaald van en gebracht naar Atjoni, en maak je een dorps- en boswandeling
Touroperators: Pristine Forest Cruise biedt deze locatie aan via een 3-daagse tour voor ongeveer 250 euro per persoon. Ook andere touroperators gaan naar deze locatie

Anaula Nature Resort: Het resort ligt op een eiland in de Boven-Suriname rivier, naast de Ferulassivallen. U kunt op eigen gelegenheid over gebaande paden door het oerwoud op het eiland lopen. U bezoekt de omliggende Marrondorpen, kunt gaan liggen in een natuurlijke jacuzzi en eventueel ‘s nachts op pad naar kaaimannen. Het ressort heeft 16 lodges, een zwembad, restaurant en cocktailbar. Ook is het mogelijk om een conferentie te houden. Het resort is ook geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. De prijs is tussen de 270 en 355 euro voor een 3-daagse tour en afhankelijk van de wijze waarop u erheen reist. U kunt ook voor een vierdaagse of vijfdaagse tour gaan. Vijfdaagse kost ongeveer 440 euro met vliegtuig heen en terug. U kunt de tour boeken bij Orange Travel en Suriname Holidays.

Gunsi ligt op 5 minuten varen van vliegveld Ladoani (of 30 minuten lopen). Vanaf Atjoni is Gunsi iets meer dan een uur varen.Vakantiekamp Tei Wei ligt bij het kleine Saramakaanse dorp Gunsi (ca. 150 inwoners) met uitzicht over de Boven-Surinamerivier. Het kamp ligt op een heuvel aan de Ferulasi-stroomversnelling. Je kan slapen in hutten met bedden (klamboe aanwezig) of met hangmatten. Je kan er lekker zwemmen in de rivier (direct bij het kamp of je kan naar een eilandje tegenover het kamp in de rivier gebracht worden), hengelen, varen en dorpjes bezoeken. Vanaf het kamp loop je zo het rustige dorpje Gunsi binnen. Wanneer je een half uurtje over een breed bospad loopt kom je in dorpjes groter dan Gunsi. Je komt dan in de dorpjes Laduani/Nieuw Aurora. Je kan hier zelf heen lopen of met een gids van Gunsi.
Een kaaimantocht en culturele show zijn ook mogelijkheden. Daarnaast is er de mogelijkheid voor een jungletocht in het oerwoud met overnachtingen in de hangmat. Er zijn handgemaakte souveniers te koop.
De plaatselijke kokkin (Maria) kan maaltijden klaarmaken. Er is een barretje aanwezig waar je drinken kan kopen.
Prijzen: Je kan overnachten voor 35 srd per persoon per nacht. Wanneer je ook ontbijt en een warme maaltijd wilt, betaal je 65 srd per persoon per nacht.
Voor een gids voor een boswandeling (van ca. 3 uur) of naar de dorpjes Laduani/Nieuw Aurora betaal je 50 srd.
Contactgegevens: Gebroeders Bert & Wally (Waldie) Ajaiso van het vakantiekamp Tei Wei te Gunsi. Tei Wei: (597) 480721 / (597) 08556278 / (597) 08835274

Tanluku: Tanluku is een toeristenkamp op een eiland bij de Ferrolasie-sula. Het bestaat uit verschillende hutjes om te slapen en een grotere hut om bij elkaar te zitten. Activiteiten: dorpswandelingen in Nieuwe Aurora, Laduani en/of Tjaikondre, boswandelingen, baden bij de sula, relaxen.
Telefoonnummer: Telson Lugard 0879 9927

Menimi: Vanaf Atjoni is Menimi bijna 1,5 uur varen. Menimi ligt bij een sula op een schiereiland. Bij Menimi ecolodge zijn verschillende fruitbomen. Er zijn verschillende hutjes/huisjes. Er zijn bedden met klamboe aanwezig. Je kan bij de rivier relaxen en zwemmen. Er zijn kleine hutjes om in te slapen en grotere eet/gezelschapshutten. De bootsman kan je brengen naar nabijgelegen dorpjes Laduani/Nieuw Auroroa. Je kan er in het bos wandelen. Menimi staat bekend om de gastvrijheid van Mantje, die zich optimaal inzet om het de gasten naar hun zin te maken. Kleinschalige opzet, waardoor er geen massatoerisme is zoals op Anuala en hele redelijke prijzen voor activiteiten.
Eigen gelegenheid: boot Atjoni-Menimi: 50/60 SRD pp (enkel). Verblijf: 85 SRD (20 euro) pppd (incl. alle maaltijden). 35 SRD voor alleen overnachten.

Contactgegevens: Pije/Mantje Abauma: 08884134 / 08963677, Henna Blanker: 8888886

Pasensi: Gastenverblijf Pasensi is vlakbij het dorp Pikin Slee. Het wordt beheerd door Kens. Met Kens kan je regelen dat hij je met een busje meeneemt van de stad naar Atjoni (ca. 50-100 srd per persoon). Het is ongeveer 2 uur varen vanaf Atjoni (60 srd per persoon). Het bestaat uit een groot huis met verschillende kamers en er zijn een aantal kleine hutjes. Je kan in bedden (met klamboe) overnachten of in een hangmat. Vanuit het verblijf kan je zo het dorp Pikin Slee in lopen. Pikin Slee is een behoorlijk groot dorp, waar je de bewoners met van alles bezig kan zien (cassave-brood maken, olie maken, noten drogen). In het dorp Pikin Slee wonen en werken de rastamannen die met de hand houtsnijwerk maken. Vanuit hardhout worden er allerlei meubels gemaakt. In het dorp is een museum gebouwd, daarin zal de Sarramacaanse cultuur centraal staan en zullen er tevens een aantal kunstenaars exposeren.
Vanuit de lodge kan je ook wandelen door het bos en langs kostgrondjes in ca. 3 kwartier naar een ander dorpje: Foetoenakaba. Dit dorpje is minder levendig dan Pikin Slee en komt minder authentiek over. Wanneer je nog verder loopt kom je in het dorp Botopasi. Naar Botopasi kan je ook met de boot gebracht worden.Bij Pikin Slee kan je verder lekker in de rivier zwemmen, boswandeling maken, evt. culturele dansshow, boottocht naar tapawatra-waterval (2 uur varen).
Prijzen: Overnachting: 15 euro per persoon per nacht.Overnachting inclusief 3 maaltijden per dag en regelmatig drinken: 30 euro per persoon per nacht.
Boswandeling met gids naar dorpje Foetoenakabe (ca. 4 uur): ca. 20-30 srd per groep. Voor een totaalpakket betaal je inclusief transport (busje, boot) van Paramaribo naar Pasensie, alle maaltijden, wandeling door het dorp en wandeling in het bos, 2 nachten slapen zo’n 90 euro per persoon.
Contactgegevens: Kens Libbarth: 7124404, 08589964, a.ro.tours@hotmail.com
Contactpersoon in Pikin Slee: Toya: 08116547

Koto Hati: Koto Hati is een kamp met mooie hutjes op ongeveer 2 uur varen vanaf Atjoni. Het uitzicht over de rivier is mooi omdat de hutjes iets hoger liggen. Er is een grotere hut om te eten en bij elkaar te zitten. Je kan in bedden slapen of in hangmat. Activiteiten: pijl en boog leren gebruiken, nachttrip over de rivier, excursie naar de Tapawatrawaterval, varen, zwemmen, relaxen.
Contactgegevens: Petrusi (Kapiten Futunakaba)

Botopasi: Bootsman Blanki uit Botopasi (08177490) vaart zo ongeveer elke dag naar Botopasi. Vanaf Atjoni vertrek het bootje in de middag, ongeveer 2,5-3 uur. Voor de bootrit betaaldt u ongeveer 70 srd per persoon voor een enkele reis. De bootrit duurde ongeveer 2,5 uur.
Bij Botopasi is ook een airstrip, dus je kan ook met het vliegtuig naar Botopasi (Blue Wing Airlines, vliegveld Zorg en Hoop in Paramaribo, tel. 434393). De lijndienst gaat drie keer per week en kost zo’n 300 srd voor een enkele reis (500 srd voor een retour).
Aan de overkant van de rivier ligt hotel Botopassie (tel: 8126045, 8788672). Dit hotel heeft 3 hotelkamers met ieder twee 1-persoonsbedden inclusief handdoeken en klamboe. Er zijn geen verplichtingen, ‘niets hoeft, alles kan’ is hier het motto. U krijgt in ieder geval wel een dorpswandeling door Botopasi met gids. Een overnachting volpension kost 35 euro per persoon per nacht. Dit is ook inclusief koffie, thee en water. U kunt ook in een traditionele hut overnachten met eigen douche en toilet. Een hut kost 42,50 euro per persoon per nacht. Ze hebben diverse excursiemogelijkheden voor 15 euro per persoon, per excursie.
In Botopasi kan je zelf in het bos wandelen of met een gids. En natuurlijk lekker zwemmen in de rivier. Je kan op kaaimannentocht of de Taprawatra-watervallen bezoeken (op ca. 2 uur varen). Of je kan naar de overkant van de rivier (het dorp). De boswandeling/dorpswandeling/bezoek aan Taprawatra-watervallen of kaaimannentocht zijn elk ca.15 euro.
In het dorp zelf ligt het toeristenkamp Moizoli. U kunt rechtstreeks bij de beheerder van dit kamp boeken. Het zijn hele simpele verblijven met een bed en ruimte om hangmatten op te hangen. De sanitaire faciliteiten zijn ook heel simpel. U kunt wel gemakkelijk op eigen gelegenheid naar deze locatie. De beheerder kunt u bellen voor een afspraak. Hij haalt u dan op in Atjonie. U verblijft hier voor 12 euro per nacht en voor 5 euro per dag meer worden alle maaltijden tijdens uw verblijf geregeld. Telefoonnummer van eigenaar/beheerder Remfrey Eduards: 812 10 33.

Danpaati: Vanaf Atjoni is Danpaati ongeveer 3 uur varen. Wanneer je met het vliegtuig gaat, land je op Botopassi. Vanaf daar is het nog ongeveer een kwartier varen naar het eiland in de rivier. Een lodge gelegen op een eilandje in de rivier met in totaal 11 2-persoons cottages. Er is een lounge, eetzaal, hangmatzaal en souvenirwinkel. Een deel van de huisjes beschikt over eigen veranda, douchte en toilet. Tijdens het verblijf op Danpaati kunt u allerlei activiteiten doen zoals dorpen bezoeken, maken van boswandelingen, maar ook boottochten zijn mogelijk. Het bijzondere van deze lodge is dat de winst van de lodge gaat naar een zorgproject voor ouderen in de omliggende dorpen.
Activiteiten: relaxen, oerwoudtochten, dorpswandelingen, zwemmen, contact met de lokale bevolking, kaaimannentocht, korjaaltocht naar verlaten kreekjes en naar sula’s, workshops van verschillende kunstvormen, culturele show.
Prijzen: Overnachtingen bij Danpaati zijn prijzig (vanaf 75 euro per persoon per nacht, wanneer je met eigen vervoer er heen gaat) (ontbijt, lunch, diner en koffie/ thee zijn bij de prijs inbegrepen).
Pakketten met alles inclusief (vervoer, eten, wandelingen): Varierend van 395 (2 nachten) – 475 (3 nachten). Contactgegevens: Telefoonnummer: 08121920, 08145334, 401687, 471113

Apiapaati: Het eiland ligt hooggelegen en geeft mooi uitzicht. Het ligt op meer dan 5 uur varen van Atjoni. Het ligt bij de oorsprong van de Suriname rivier, waar de Pikin Rio en de Gran Rio samenkomen, tegenover het dorp GranSlee. Je kan er zwemmen, wandelen, varen, omliggende dorpen bezoeken, culturele optredens, tocht naar Ananasberg, de Tapawatravallen bezoeken ( liggen op 10 minuten varen).
Contactgegevens: Papada Pikintio 0815 17 56

Kumalu: De huisjes van Kumalu liggen in een zijtak van de Boven-Suriname rivier. Het ligt bij de plek waarin de boven-Suriname-rivier zich splitst in de Gran Rio en de Pikin Rio. Kumala ligt aan de Pikin Rio. Deze locatie ligt op meer dan 5 uur varen van Atjoni. Het zijn 8 houten woninkjes voorzien van elektriciteit, bedden en toiletten. En er is een grote groepshut. Deze locatie is nabij de Tapawatra stroomversnelling. Vanuit deze locatie kan je varen en zwemmen in de vele stroomversnellingen, dorpen bezoeken, culturele avonden. Kumala tours biedt deze locatie aan, het wordt vrijwel niet aangeboden bij andere touroperators.
Contactgegevens: Telefoonnummer: 00597532342, 005978851912, 005978702350, info@kumalu.com

Kosindo ligt in het dorpje Kajana. Kajana is een klein dorpje aan de Gran Rio rivier. Kosindo is goed bereikbaar met het vliegtuig, tegenover het dorp Kajana ligt het gelijknamige vliegveld. Vanuit Zorg en Hoop, het nationale vliegveld van Paramaribo vertrekken regelmatig vliegtuigjes naar Kajana. De duur van de boottocht is sterk afhankelijk van de waterstand, het kan in een uur of 7 varen of soms kan het zijn dat je er twee dagen over doet en onderweg moet overnachten.
Alle hutten hebben douche en toilet, bedden met klamboe. Op de veranda kan je in een hangmat liggen. Naast de slaaphutjes is er een centraal gebouw waar gegeten wordt en waar je bij elkaar kan zitten. Het leuke van dit verblijf is dat het hele dorpsleven zich echt voor je neus afspeelt. De bewoners zijn erg vriendelijk in dit dorp.
Activiteiten: varen, wandelen door het tropisch regenwoud met beklimming van de Okkoberg, relaxen, culturele dansshow, zwemmen, vissen, peddelen, naar Awarradan en daar zwemmen in de sula.
Prijzen: 150 srd per persoon per nacht (inclusief 3 maaltijden). Voor 70 euro per groep kan de Okkoberg worden beklommen (5 uur). Voor 25 srd per persoon gaat u naar de sula’s van Awarradam. Lijnboot vanaf Atjoni kost 100 SRD en een charter 500-600 srd.

Contact gegevens: Frans Dinge, 0893 2230, 0884 1273, 08652624, jangjanman@gmail.com.