browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Brokopondo

District Brokopondo is het meest bekend van het Brokopondo stuwmeer. Met de bouw van dit meer is men begonnen in 1960 en de werkzaamheden zijn in 1964 afgerond. Voor het maken van het stuwmeer moesten ongeveer 5.000 mensen (allemaal nakomelingen van ex-slaven) verhuizen naar de door de overheid nieuw gestichte dorpen. De stuwdam zorgt nog steeds voor de electriciteit in Suriname, maar vooral ook voor Paranam. Paranam is het bauxietcentrum van Suriname.
Brownsberg natuurpark: Het Brownsberg natuurpark (slechts 130 km verwijderd van Paramaribo, ongeveer 3-4 uur rijden) is een prachtig natuurpark dat wordt beheerd door STINASU (Stichting Natuurbehoud Suriname). In het weekend en de vakanties gaan veel Surinamers hierheen op vakantie. U kunt in dit park prima wandelen naar bijvoorbeeld een aantal kleine watervallen. De tochten zijn wel uitdagend en vrij inspannend. U kunt ook op het plateau blijven om te genieten van het uitzicht over het Brokopondomeer en hopen apen in de bomen te zien. Er is voor kinderen een educatief pad aangelegd. Het bijbehorende stencil kunt u bij de receptie kopen. In het natuurpark kunt u genieten van de aanwezigheid van verschillende bedreigde diersoorten die u overal kunt zien en horen. Voorbeelden van dieren die u kunt aantreffen zijn groene schildpadden, herten, konijnen, bosvarkens, tapirs, apen, kikkers, hagedissen, leguanen, landschildpadden, slangen en vele soorten insecten. Bovenal heeft u grote kans om ‘s nachts het geluid van brulapen te horen. De huisjes en overnachtingsplaatsen zijn niet allemaal van uitstekende kwaliteit, zelfs vrij primitief. Op het park zelf is een restaurant aanwezig waar u kunt eten. Brownsberg is een heel mooi natuurgebied, maar wordt ook zeer druk bezocht door toeristen en Surinamers. Reserveer dan ook altijd van te voren uw overnachtingsplaats.
Touroperators: Vrijwel elke touroperator heeft Brownsberg als 1 of 2-daagse trip in de aanbieding. De prijzen variëren van 30 tot 160 euro. Informeer goed naar wat er in de tour is inbegrepen en wat het minimale aantal deelnemers is. Verder organiseert Fietsen in Suriname een 3-daagse mountainbike tour op Brownsberg voor 170 euro per persoon en een 4-daagse Triathlon voor 439 euro per persoon.

Eigen gelegenheid: U kunt vanaf de Saramaccastraat een lokale bus/taxi nemen naar Pokigron/Atjoni. De chauffeurs zetten u dan onderaan de berg af. U klimt dan ofwel zelf de berg omhoog of laat zich ophalen door een busje van Stinasu. Een ritje met de meerpersoonstaxi naar de voet van Brownsberg kost ongeveer 35 SRD en het Stinasubusje kost ongeveer 15 SRD. Het busje naar boven is aan te raden, daar de klim erg steil is. Verder krijgt u van de chauffeur die u heeft gebracht altijd een telefoonnummer. Als u terugwilt, kunt u hem bellen voor een tijdstip. Als hij er niet is, dan weet hij wel weer iemand anders. Uiteraard kunt u ook met uw eigen auto gaan. Onderweg naar Brownsberg wordt er een stop gemaakt voor eten en drinken, maar neem ook zelf uw voorraad mee. Op Brownsberg zelf kunt u in een restaurant eten en drinken kopen. Reserveer uw overnachtingsplaats vooraf bij stichting Stinasu.

Kosten park en kosten overnachting: Parktoegang voor één dag is 15 SRD en u betaalt een aanvullende prijs als u met een auto komt. Op het park kunt u in 8 tot 28-persoons huisjes slapen. De huisjes kosten per nacht variërend van 75 tot 216 US dollar. U kunt ook in een hangmat overnachten. U moet dan uw eigen hangmat meenemen of daar huren. De overnachtingskosten voor een hangmatplaats zijn 11 of 16 US dollar per nacht per persoon.

Brokopondo stuwmeer: Het is bijzonder om over het Brokopondo stuwmeer te varen. Overal ziet u nog toppen van bomen en her en der ook nog bergtoppen. Vogels vliegen over het meer en het water is kalmerend. U kunt een rondvaart over het Brokopondomeer maken. Maar u kunt de tocht ook combineren met een overnachting op één van de eilanden in het meer.

Touroperator: Touroperators bieden de tocht op het Brokopondomeer aan in combinatie met ofwel Brownsberg of overnachting op het meer. Zie hieronder de verschillende overnachtingsmogelijkheden op of aan het Brokopondomeer. Reken voor een tweedaagse tour met overnachting op het meer op ongeveer 200 euro per persoon.
Eigen gelegenheid/vervoer: Als u naar Afobaka gaat, dan zult u altijd een aantal bootsmannen aantreffen. Zij kunnen u een rondvaart aanbieden op het meer of u naar één van de eilanden brengen. Reken op een prijs van ongeveer 600-800 SRD voor de trip.

Ston eiland: Dit schiereiland, gelegen aan de rechterover van het Brokopondo-meer, is een prima locatie om te verblijven. De maximale capaciteit is 16-20 personen.
Touroperators: veel touroperators overnachten hier in plaas van op Brownsberg of combineren een verblijf hier met een bezoek aan één van de eilanden, Jodensavanne of Berg en Dal.
Eigen gelegenheid: U rijdt via de Afobakkaweg richting Atjoni en neemt dan de afslag richting Brownsweg. Vlak voor Brownsweg gaat u linksaf. Vlak nadat het asfalt begint ziet u aan de rechterhand een eettentje (hier kunt u prima eten halen). U slaat linksaf en passert het gezondheidscentrum. De weg maakt een bocht en vlak daarvoor zit een afslag naar links en naar rechts. U gaat met de bocht mee en passeert de hulpdammen 10 en 11 (aangegeven met bordjes). Op een gegeven moment ziet u aan de linkerkant een afslag met het bordje Ston eiland. Beheerder Joyce woont in het eerste huis links (met zinken dak) als u het terrein oprijdt.
Volgens de beheerder Joyce kun je dit ook met een van de taxi’s uit het dorp afleggen, hetgeen betekent dat je zelfs met het openbaar vervoer kunt gaan.
Activiteiten:Een boswandeling kost 60 srd per groep (eerst stukje met boot). De huur van een trapbootje 20 srd per uur en een peddelboot 10 srd per uur. U kunt ook gaan varen met de bootsman naar een waterval of hengelen. Kosten 200 srd voor 2 uur varen en evt. bezoek aan ‘water-woods’, waar de bomen uit het meer worden verzaagd. Je kunt ook zelf wandelen in de omgeving en zwemmen in het meer.
Accommodatie: Er zijn bij Ston Island verschillende hutten. Er zijn hutten met meerdere bedden voor groepen, er staan ook enkele houten cabins pal aan het stuwmeer. Je hebt hier lekker privacy en het uitzicht is mooi. Er zijn centrale toiletten en douchegebouwen. U kunt het best reserveren via Joyce (8832929). Men stelt het op prijs als er in de stad betaald wordt.
Overnachtingskosten: 40 srd per persoon, gebruik van keuken is 60 srd per dag en maaltijden kunnen voor 15 srd per keer worden gekocht. Drie maaltijden zijn 40 srd.

Paradijs eiland: U heeft het gevoel alsof u op een Caribisch eiland bent. U kunt gaan vissen, maar ook zwemmen in het zwembad. Verder zijn er boottochtjes naar Marron dorpen. U overnacht in een comfortabele lodge met uitzicht op het stuwmeer.
Touroperator: Het is een accommodatie van Orange travel U kunt via hen een reservering maken of een tour boeken. Een driedaagse trip kost ongeveer 274 euro per persoon.
Eigen gelegenheid/vervoer: Orange travel meldt dat het tijdelijk niet mogelijk is om op eigen gelegenheid te gaan.
Prijzen overnachtingen: Op te vragen bij Orange travel
Tukunari eiland: Tukunari eiland ligt middenin het Brokopondomeer. Van oorsprong was het een bergtop. Het eiland is zeer mooi gelegen midden in het meer, u kunt in alle alle rust genieten. Vanaf het eiland kunt u boottochten maken naar de andere voormalige bergtoppen in het stuwmeer: “Dye Dye Kriki” en “Kon Teki Bro”. Uiteraard kunt u er prima relaxen en genieten van de zonsop- en zonsondergangen. Visliefhebbers kunnen proberen zelf een Tukunari (vis) te vangen.

Touroperator: Nog onbekend welke touroperator specifiek.
Eigen gelegenheid/vervoer: U reist naar Afobaka en vraagt om vervoer bij één van de bootsmannen. Reken op een prijs van ongeveer 600-800 SRD voor de huur van de boot.
Prijzen overnachtingen: Onbekend
Tonka Eiland: Ook hier kunt u prima relaxen, vissen, zwemmen en wandelen. Verder woont hier de bomenexpert van Suriname, ‘oom Frits van Toon’. In totaal kunnen 70 mensen verblijven op Tonka eiland, verspreid over een aantal lodges.
Touroperator: U kunt rechtstreeks contact opnemen met Frits en Susan van Toon (860 47 41 of 401579).
Eigen gelegenheid/vervoer: U reist naar Afobaka en vraagt om vervoer bij één van de bootsmannen. Reken op een prijs van ongeveer 600-800 SRD voor de huur van de boot.
Prijzen overnachtingen: Volgens bronnen nogal wisselend, dus altijd even van te voren bellen!
Kwana eiland: Midden in het Brokopondomeer ligt ook nog Kwana eiland. Op dit eiland staan zeven Marron hutten met gedeeld sanitair. Er is ook een hangmattenkamp. Dit eiland is vooral geschikt als u even volledige rust wilt.
Touroperator: Op dit moment is er geen touroperator bekend, die naar dit eiland gaat.
Libi da Wai eiland: Een groot eiland in het Brokopondomeer met een hangmatten-kamp, keuken en relaxgedeelte. Het eiland heeft een zandstrand en is zodanig groot dat u er een boswandeling kunt maken.
Touroperators: Green tours N Travel biedt deze bestemming aan. U kunt ook rechstreeks boeken bij de beheerder Roy via 853 67 64.
Eigen gelegenheid/vervoer: U reist naar Afobaka en vraagt om vervoer bij één van de bootsmannen. Reken op een prijs van ongeveer 600-800 SRD voor de huur van de boot.
Prijzen overnachtingen: Onbekend
Berg en Dal: Op de oude plantage is een luxe resort met daarbijbehorende activiteitencentrum ontwikkeld. Er zijn verschillende dagtours naar dit gebied. U kunt een boswandeling maken, kajakken op de rivier en hangend aan een kabelbaan tussen de bomen van de Suriname jungle zweven.
Touroperator: Diverse touroperators organiseren dagtours voor ongeveer 65 euro per persoon.
Eigen gelegenheid/vervoer: Met de auto kunt u prima naar deze locatie rijden. De activiteiten als de kabelbaan en het kajakken op de rivier, dienen echter onder begeleiding van een gids te gebeuren. U kunt bij Orange travel ook een boeking maken, waarbij u op eigen gelegenheid naar de locatie gaat. Prijs voor niet ingezetenen is dan 50 US dollar. Ingezetenen betalen 100SRD.
Prijzen overnachtingen: Vanaf 110 USD per lodge met dubbele bezetting en minimaal 2 overnachtingen. Internetsite is www.bergendalresort.com
Kwakoegron e.o.: Kwakoegron is een klein dorp aan de Saramacca rivier. Vroeger passeerde hier de trein van Brownsweg naar Paramaribo.
Touroperator: Fietsen in Suriname heeft een tweedaagse MTB tour in de omgeving van Kwakoegron voor 110 euro per persoon.
Eigen gelegenheid/vervoer: U kunt ook op eigen gelegenheid naar Kwakoegron gaan, met openbaar vervoer of eigen vervoer. Het dorp is echter zeer klein en er zijn weinig bijzonderheden.
Prijzen overnachtingen: Er is een guesthouse aanwezig in Kwakoegron. Het is onbekend wat de kwaliteit daarvan is. Verwacht niet teveel.
Bakaa Boto: Een locatie voor Pokigron/Atjoni. Op een plateau heeft u uitzicht op verschillende stroomversnellingen.
Touroperator: Orange travel, maar ook andere touroperators organiseren een driedaagse tour naar deze locatie. Een tour kost ongeveer 230 euro.
Eigen gelegenheid/vervoer: U kunt ook op eigen gelegenheid naar deze locatie rijden. Zorg er wel voor dat u een 4WD bij u heeft, in verband met de weg.
Prijzen overnachtingen: Nog onbekend
Brokopondo: In het dorp Brokopondo is een overheidslogeergebouw. U kunt ook hier overnachten. Telefoonnummer 804616 of Ministerie Regionale ontwikkeling op telefoonnummer: 471241.