browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Commewijne

Commewijne staat bekend om haar vele oude plantages. Namen als Meerzorg, Peperpot, Mariënburg, Frederiksdorp en Werk en Lust zijn namen van maar enkele van de plantages die in dit district hebben gefunctioneerd. Helaas zijn de meeste plantages niet meer in gebruik, maar u kunt de restanten nog wel bezoeken. Er wonen ook nog steeds mensen op deze plantages. Verder zijn er nog kleine vissersdorpen aan de monding van de Suriname en Commewijne rivier. In het district wonen met name Javanen, Hindoestanen en Creolen.
Nieuw-Amsterdam: De hoofdstad van Commewijne is Nieuw-Amsterdam. Bij dit dorp ligt een oud fort dat nu een museum is. Vergeet niet de loods achterop het terrein te bezoeken waar een bijzondere kist staat. Verder kunt er heerlijk aan het water zitten en genieten van de rivier en de verfrissende wind. Openingstijden van het museum zijn werkdagen 9.00 – 17.00 uur, zon- en feestdagen 10.00 – 18.00 uur. Op hun website vindt u uitgebreide informatie over het fort en de activiteiten.
Georganiseerd: Verschillende Commewijne tours maken een stop bij fort Nieuw-Amsterdam.
Eigen gelegenheid/vervoer: Prima bereikbaar. U kunt de boot nemen vanaf Leonsberg naar Nieuw-Amsterdam. De overtocht kost u ongeveer 1 – 1,50 SRD per persoon voor de veerdienst. U kunt ook een boot charteren als u niet wilt wachten totdat de veerdienst vol is. De overtocht kost dan 35 SRD naar Nieuw-Amsterdam (ongeacht aantal personen) en 25 SRD naar Voorberg (daar vandaan is het nog 5 minuten fietsen/15 minuten wandelen). U kunt ook bij Meerzorg de oversteek maken en dan fietsen naar Nieuw-Amsterdam of de bus nemen (1,65 SRD p.p). Fietsen vanaf Meerzorg naar Nieuw Amsterdam neemt zeker 1,5 uur in beslag. Let op: op zondag varen er vrijwel geen boten; u moet dan een boot charteren.
Entree kosten: De entreekosten voor het museum zijn 2 to 4 SRD per persoon. Verder kunt u in de omgeving van het museum nog prima wandelen. Er is ook een speeltuintje voor kinderen. Net buiten het museum is een uitstekende warung.
Braamspunt/dolfijnentocht: In het weekend verlaten veel mensen Paramaribo om naar het strand van Braamspunt te gaan. Vanaf Leonsberg vertrekken de boten. Bij Braamspunt kunt u zwemmen of heerlijk langs het strand wandelen.
In de monding van de Surinamerivier zwemmen ook veel dolfijnen, die u het best kunt bezichtigen in de namiddaguren. Volgens de lokale bootsmannen is het beste moment om de dolfijnen te zien, rondom het eerste kwartier van de maan.
Georganiseerd: Veel touroperators bieden Braamspunt in combinatie met vissen of dolfijnentour als dagtocht aan. U hoeft dan nergens meer naar om te kijken. Informeer wel naar maaltijden en drankvoorziening. Prijs voor een dagtocht is ongeveer 60 euro.
Eigen gelegenheid/vervoer: U kunt ook zelfstandig gaan. U rijdt dan naar Leonsberg en huurt een boot voor de tocht naar Braamspunt. Zeker in het weekend kunt u met meerdere mensen op een boot gaan, waardoor de kosten lager zijn. Houdt u er wel rekening mee dat u eigen eten en drinken meeneemt? Kosten van de boot naar Braamspunt zijn ongeveer 300 SRD voor vier uurtjes. De bootsmannen bieden ook vistochten aan in de monding en dolfijnentours. Het loont om vooraf bij de steiger te informeren naar de mogelijkheden en een afspraak te maken voor een andere dag. Enkele namen van bootsmannen met telefoonnummers: Moen (8893063) en Soetimin (8509967).
Entreekosten: Geen
Vistochten: Voor mensen die graag willen vissen zijn er diverse mogelijkheden in Suriname. Eén daarvan is de monding van de Suriname rivier.
Georganiseerd: Verschillende touroperators bieden deze trip aan. Kosten voor een dergelijke vistocht zijn ongeveer 70 euro. Vraag altijd goed na wat er in de tour is inbegrepen en wat het dagprogramma is.
Eigen gelegenheid/vervoer: U kunt ook bij Leonsberg vragen naar een bootsman die u wil gidsen en begeleiden op uw vistocht. Informeer ook of hij voor visgerei kan zorgen en eventueel met u de vis wil bereiden om op te eten. U kunt ook afspraken maken over een combinatie met Braamspunt, vissen en/of dolfijnen.
Prijs voor de huur van een boot is afhankelijk van wat u allemaal wil gaan doen, maar reken op een bedrag van ongeveer 300 SRD voor 4 uur boothuur. Ook hier kunnen de bootsmannen Moen en Soetimin het best helpen.
Matapica strand: Een tweedaagse tour naar het Matapica strand is zeker de moeite waard. Behalve in Galibi, komen ook hier de schildpadden op het strand om hun eieren te leggen. Het hoogseizoen is in de periode april/mei. Daarna neemt het aantal schildpadden dat ‘s nachts op strand komt, sterk af. In de maand augustus kunt u de jonge schildpadden zien uitkomen en naar de zee zien lopen. Vraag bij Stinasu, die het natuurreservaat beheert, na over de kansen op het zien van schildpadden. In vergelijking met Galibi is het strand van Matapica veel schoner en in vergelijking met Bigi Pan is het moeras van Matapica mooier. In de droge tijd kan het Matapica gebied wel vrijwel helemaal droogvallen. Informeer van te voren hoe de waterstand is.
Georganiseerd: Enkele touroperators en stichting Stinasu bieden deze tour als tweedaagse tocht aan voor ongeveer 150 euro, maar ook hotel/restaurant Frederiksdorp organiseert deze tocht voor ongeveer 69 euro per persoon. U betaalt dan additioneel nog 15 US dollar voor de overnachting, 15 US dollar per groep voor de gids en entreekosten voor het gebied.
Eigen gelegenheid: U kunt ook prima op eigen gelegenheid gaan. Voorwaarde is wel dat u eerst bij het Javaanse dorp Margaretha contact legt met een lokale bootsman. Zij organiseren dezelfde tour (inclusief eten) ook voor u, maar dan voor minder geld. U kunt dit regelen als u verblijft op Frederiksdorp of u maakt vanaf Leonsberg een boottochtje naar dit dorpje terwijl u naar Braamspunt onderweg bent of gewoon wilt varen op het water. Een boot met 2 personen kost 200 SRD per boot; voor een beetje extra wordt er ook een maaltijd verzorgd. U dient dan nog wel de overnachting en de gids te betalen op het strand. Een goede bootsman en organisator is Frits (8245566). Hij kan de hele trip voor u organiseren voor zo’n 275 srd (70 euro) per persoon. Andere bootsmannen zijn Nandram (8507620) en Rakesh (305176).
Eigen vervoer: U kunt niet met eigen vervoer op het Matapica strand komen.
Kosten Matapica strand: Het gebied is onder beheer van stichting Stinasu. De kosten van een 2-persoonkamer zijn 55 US dollar en een 4 persoons kamer kost 80 US dollar. Je kunt er ook met een hangmat overnachten voor 15 US dollar. Reserveer uw verblijf altijd bij stichting Stinasu als u op eigen gelegenheid gaat. Sinds kort worden er ook entreekosten voor het strandkosten gevraagd.
Frederiksdorp: Deze oude plantage is in ere hersteld door de eigenaar en fungeert nu als hotel/restaurant. U kunt hier heerlijk overnachten en tot rust komen. U kunt er ook alleen lunchen of het avondeten nuttigen. Het enige nadeel is dat er in de ochtend- en avonduren aanvallen van muggen kunnen plaatsvinden. Verder is het een ideale locatie om te wandelen, te fietsen en te luieren.
Georganiseerd: Als u een georganiseerde fietstocht maakt door het Commewijne gebied, dan is de kans groot dat u hier gaat overnachten.
Eigen gelegenheid: U kunt prima met openbaar vervoer bij hotel/restaurant Frederiksdorp aankomen. U neemt vanuit het centrum de boot naar de overkant naar Meerzorg. Vervolgens pakt u de bus richting Mariënburg. U kunt aan de chauffeur doorgeven dat u naar Frederiksdorp wilt gaan. Maar als u oplet ziet u na ongeveer een half uur vanzelf een groot bord met Frederiksdorp staan. Hier stapt u uit en neemt vervolgens de boot naar de overkant. Al met al bent u dan voor zo’n 25 SRD in Frederiksdorp. U kunt ook vanaf Leonsberg de boot nemen naar Frederiksdorp. De boot kost dan 120 SRD. Als u met een grotere groep mensen bent, is dat een aantrekkelijk aanbod. Uw fiets kan ook mee de boot op.
Overnachtings- en lunchkosten: Kijkt u voor de laatste prijzen en mogelijkheden op hun website. Met 2 personen kunt u er al voor 32 euro per persoon per nacht terecht.
Mariënburg: Mariënburg was een rietsuikerplantage, ontstaan in 1650. Vanaf 1882 startte een Nederlands bedrijf er een suikerfabriek. Kort daarna arriveerden de eerste Javaanse migranten om te werken op de plantage en in de fabriek. Verder werkten er veel Hindoestaanse arbeiders. Mariënburg was naast een plantage, ook producent van jenever en rum. Helaas moest Mariënburg in de vorige eeuw haar deuren sluiten, omdat het niet meer rendabel was. Nu is het een vervallen terrein, waar u zich kunt laten rondleiden door lokale gidsen. Zij vertellen u meer over de turbulente geschiedenis van de plantage. Over de perikelen op Mariënburg is door Cynthia Mcleod een boek geschreven.
Georganiseerd: Verschillende Commewijne tours maken ook een stop bij Mariënburg.
Eigen gelegenheid/vervoer: Prima te bereiken met een fiets tijdens een tweedaagse fietstocht. U kunt er ook met eigen auto naartoe rijden. Vlakbij Mariënburg is de oversteek naar Frederiksdorp. Voor 20 SRD per persoon wordt u naar de overkant gebracht. Op Marienburg zijn regelmatig mensen aanwezig die u met plezier rondleiden voor een paar srd.
Entreekosten: Onbekend
Peperpot: Een oude plantage die niet meer in gebruik is. Als u een fietstocht maakt door de Commewijne is het zeker een aanrader om hierlangs te gaan en een kijkje te nemen op het terrein, over een mooi natuurpad te fietsen en de nabijgelegen Kampong te bezoeken waar de (ex)-arbeiders wonen.
Georganiseerd: Fietsen in Suriname organiseert een dagtocht naar Peperpot. Onderweg krijgt u uitleg van een gids over de plantage en de natuur. Voor 40 euro is het absoluut de moeite waard.
Eigen gelegenheid: Met auto of fiets prima te bereiken. Als u een fiets huurt, ziet u de Peperpot op de fietskaart staan of men heeft een route die u kunt fietsen. Korte routebeschrijving: na ongeveer een uur fietsen vanaf meerzorg, gaat u rechtsaf de ‘weg naar Peperpot’ in. Dit is ter hoogte van het EBS onderstation (electriciteit). U gaat dan over het pad en komt aan het einde ervan uit op het terrein.
Entreekosten: 12,50 SRD voor toeristen
Hotel Plantage: Eveneens een oude plantage met daarbij ook een bos dat u kunt bezoeken. Nabij het hotel zijn regelmatig apen en papegaaien te bewonderen. De kamers zijn verdeeld over verschillende huizen op het terrein. Alle voorzieningen als warm water, restaurant, zwembad en jacuzzi zijn aanwezig. De eigenaren beschrijven het als een heerlijke plek om te relaxen.
Georganiseerd: onbekend
Eigen gelegenheid: Voor 20 euro wordt u opgehaald uit Paramaribo door de eigenaren van het hotel. Op de fiets is deze locatie ook bereikbaar. Op hun website staat een keurige routebeschrijving van ongeveer 35 kilometer naar het hotel.
Overnachtings- en lunchkosten: Kijk op de website van hotel Plantage voor meer informatie. De prijs voor een 2-persoonskamer is 75 euro. Het diner kost gemiddeld zo’n 15 euro.
Fietstocht door de Commewijne: Veel toeristen maken een fietstocht door het Commewijne gebied. Het is een leuke manier om het land te leren kennen en de sfeer van de oude plantages op te snuiven. Bij de verschillende fietsverhuurbedrijven kunt u tips krijgen voor een mogelijke route.
Georganiseerd: De verschillende fietsverhuurbedrijven, maar ook touroperators bieden georganiseerde fietsroutes aan door het Commewijne gebied. Informeer naar de route, wel/geen gids en waar u luncht en overnacht. Een dagtour kost tussen 40 en 65 euro. Een tweedaagse tour met overnachting op Frederiksdorp kost ongeveer 130 euro per persoon.
Eigen gelegenheid: U kunt ook prima op eigen gelegenheid fietsen door het Commewijne gebied. Er zijn weinig mogelijkheden om te verdwalen. Stel uw eigen route samen op basis van het kaartje en informatie van het fietsverhuurbedrijf. Ten aanzien van het fietsen raden we wel aan om altijd te zorgen voor voldoende drinken, u goed in te smeren met zonnebrandolie en probeer op het heetst van de dag ergens te rusten.
Overnachtings- en lunchkosten: U kunt overnachten bij hotel/restaurant Frederiksdorp. U kunt daar ook de lunch gebruiken of in één van de grotere dorpen een stop maken bij een bar/restaurant of bij Meerzorg in één van de eettentjes. We raden u niet aan om in het donker door dit gebied te rijden in verband met slechte of ontbrekende wegverlichting en snelrijdende auto’s.
Commewijne boottochten langs plantages: U kunt met verschillende touroperators een boottocht maken langs de plantages. Een bijzondere tocht is een boottocht met de Sweet Merodia. Deze boot van de schrijfster Cynthia McLeod neemt inwoners van Suriname gratis mee op tochten langs de plantages om hen de geschiedenis te vertellen. Zij maakt ook regelmatig tochten voor toeristen. U kunt haar kantoor bellen om het toerschema te horen. Voor een tour met de Sweet Merodia kunt u contact opnemen via: 08838186 (8-14u). Kosten van deze tour zijn 35 euro per persoon en de tocht duurt van 8.00 – 15.00 uur.
Wilt u een dagje luxe varen en relaxen, dan kunt u de Commewijne boottocht van Access Suriname Travel nemen. De boot is voorzien van toilet, zonnedek en heeft een eigen keuken aan boord. De tour met Access Suriname Travel duurt van 9.00 – 17.00 en vertrekt vanaf Torarica. Kosten zijn 60 euro.

Georganiseerd: U kunt bij verschillende touroperators een cruise boeken. Informeer naar de inhoud van de dag. De kosten van een dagtour zijn ongeveer 60 euro.
Eigen gelegenheid: Bent u met een redelijke groep mensen (vanaf 4-6 personen) dan loont het om zelf naar Leonsberg te gaan en te informeren naar de huur van een boot om een dag langs de plantages te varen. Spreek wel duidelijk met de bootsman af waar hij u naar toe gaat brengen, hoe laat u vertrekt en wanneer u weer terugbent. Ook de prijs moet helder zijn.
Lunchkosten: Neem uw eigen lunch en drinken mee. Eventueel kunt u ook lunchen op Frederiksdorp. Het is verstandig om hotel Frederiksdorp van te voren te bellen als u met een grotere groep bent.
SMS-boot Commewijne: De SMS-boot is een boot waarmee bewoners van Suriname zich over het water verplaatsen naar hun dorpen. De Commewijne vertrekt ‘s ochtends om 7.00 uur van de Waterkant in Paramaribo en vaart dan de Commewijne rivier af en is om 17.00 uur weer terug in de stad. Deze dienst vertrekt elke vrijdag en zondag.
Eigen gelegenheid: deze boottocht is zonder gids en eigenlijk een riviercruise met een regulier vervoersmiddel. U dient dus zelf uw eten en drinken mee te nemen.
Prijzen: Voor toeristen is de prijs 63 SRD voor de hele tocht. Voor ingezeten, de bewoners van Suriname, is de prijs een stuk lager.
Touroperators: reserveer een plekje bij Pristine Forest Cruises, maar u kunt zich ook ‘s ochtends melden aan de SMS steiger, bij de waterkant en op de boot stappen.