browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Marowijne

Marowijne is het meest oostelijk gelegen district van Suriname. Albina is de grootste stad in dit district en ook de oversteekplaats naar Frans Guyana. Het district heeft veel geleden onder de binnenlandse oorlog in de jaren ’80. Dorpen zijn verwoest en veel bewoners zijn naar Frans Guyana gevlucht. Het district zit nu weer in de opbouwfase. In dit district wonen met name Creolen van de stammen: Paramacanen, Aucaners/Nyudyuka’s en Aluku’s/Boni’s. Verder zijn er nog kleine groepen van Indianen, Javanen en Chinezen. De economische activiteiten in het Marowijne gebied zijn bauxietwinning, goudwinning en handel met Frans Guyana. In het Marowijne district is Galibi de meest bekende toeristische bezienswaardigheid. Verder zijn er regelmatig tours die vanuit Albina vertrekken naar de binnenlanden van Suriname in het district Sipaliwini.

Galibi: Het Galibi Natuurreservaat is zeer bekend om de schildpadden die daar hun eieren leggen. Verschillende soorten schildpadden komen daar elk jaar, waaronder ook de grote lederrugschildpad. De twee inheemse dorpen, Christiaankondre en Langamankondre, vormen de basis voor het bezoek aan het natuurreservaat. Beide dorpen hebben een goed aanbod van ‘craftwerk’ en er is zelfs een kleine Galibi Zoo aanwezig met lokale diersoorten. Het vrouwencentrum heeft een souvenirshop, waar lokaal gemaakte souvenirs worden verkocht.

Het nestseizoen loopt van februari tot en met augustus. Wees alert, vraag altijd na of er in de voorgaande dagen schildpadden zijn gezien. Het piekseizoen is namelijk april/mei voor het leggen van eieren op het strand. In augustus komen de eieren alweer uit.

Touroperators: Vrijwel elke touroperator biedt trips naar Galibi aan. Veelal worden de tours weer doorverkocht aan een andere touroperator. Vraag dus goed na wat je kan verwachten van de trip. Reken voor een 2- of 3-daagse tour naar Galibi tussen de 104 en 170 euro per persoon.

Eigen gelegenheid/vervoer: U kunt met een taxibus (voor de grote markt in Paramaribo) of met openbaar vervoer naar Albina. Kosten zijn tussen de 30 en 60 SRD per persoon. Verder kunt u ook met eigen auto naar Albina rijden. Zorgpunt is wel de parkeerplaats en het toezicht op uw auto. Zeker als u een nacht wegbent, kan het zijn dat de auto er niet meer staat. In Albina neemt u de boot naar Galibi. Volgens de gegevens van Stinasu kost het 315 US dollar voor een retour per boot. Op een boot kunnen 8 mensen. Er zijn verhalen van goedkopere tarieven. Vraag de verschillende bootsmannen in Albina voor een ander tarief. Houdt u er rekening mee dat er geen vaste prijzen zijn. Zorg er ook voor dat u uw overnachting hebt gereserveerd voordat u naar Galibi gaat. De locaties zijn namelijk vaak volgeboekt.

Overnachtingskosten: Het overnachten bij Stinasu in Warana (20 personen) kost 216 US dollar en voor een éénpersoonskamer betaalt u 50 US dollar per nacht. Verder bent u als u naar het strand wilt, verplicht om een gids te nemen. Deze kost 15 US dollar per groep. Uit verschillende bronnen hebben we begrepen dat de accommodatie niet van voldoende kwaliteit is. Beter is de locatie in Christiaankondre, ook wel de Myrysji lodge genoemd. Myrysji organiseert zelf ook tours naar Galibi.

Ook is er Babunsanti, iets verder weg. Dit is een guesthouse, maar het is onbekend wat de overnachtingskosten zijn.

Alternatief: Matapica (Commewijne) is een alternatief voor Galibi. Het aantal schild-padden is kleiner dan in Galibi, maar de omgeving is schoner en u kunt eventueel op eigen gelegenheid gaan. Verder is het een heel stuk minder toeristisch dan Galibi en dichterbij Paramaribo.

Moengo: Dit oude bauxietdorpje straalt orde en netheid uit. Loop erdoorheen als u onderweg bent naar Albina. Voor de sportievelingen kan er in de omgeving van Moengo een vierdaagse challenge worden gemaakt. Kijk voor meer informatie bij Fietsen in Suriname.

Moiwana: Dit dorp is ten tijde van de binnenlandse oorlog vrijwel volledig uitgemoord door leden van de groep van Bouterse. Nabestaanden hebben geëist dat er erkenning kwam voor wat hen is aangedaan. Op de locatie van het oude dorp is nu een groot monument geplaatst ter nagedachtenis van de gebeurtenis. Verder kunt u in Paramaribo een boek kopen over de geschiedenis van Moiwana.

St. Laurent (Frans Guyana): In Albina kunt u de oversteek maken naar Frans Guyana. Frans Guyana is onderdeel van Frankrijk. Dat betekent dat er stokbroden zijn, u in euro’s betaalt en ook het prijsniveau Europees is. Geen wonder dus dat veel mensen uit Frans Guyana hun boodschappen doen in Suriname. In St. Laurent kunt u door het dorp wandelen, maar het bijzondere is wel het bezoeken van de gevangenis waar het boek Papillion zich heeft afgespeeld. U kunt er vrij rondlopen, maar het is zeker leuk om een Engelstalige of Nederlandstalige gids te vragen om u rond te leiden. Er is veel te vertellen over deze gevangenis. Wilt u verder reizen in Frans Guyana, zorg dan wel voor een multiple entry visum voor Suriname. Voor alleen het bezoeken van St. Laurent hoeft u geen multiple entry visum te hebben, er wordt niet gecontroleerd.

Touroperators: vanuit Paramaribo bieden enkele touroperators tochten aan naar Frans Guyana. U bezoekt dan meestal St. Laurent, Duivelseiland, Cayenne en de lanceerbasis.

Eigen gelegenheid/vervoer: Tot aan Albina is het helder. Zie hiervoor de informatie bij Galibi. De boottocht naar de overkant is betaalbaar. Als u verder wilt reizen in Frans Guyana dan moet u zelf even op onderzoek uit. De redactie heeft hierover nog geen gegevens.

Overnachtingskosten: Onbekend; St. Laurent is een dagbestemming.

Marowijne rivier: Vanuit Albina vertrekken verschillende tours over de Marowijne rivier naar het binnenland. Deze tours eindigen allemaal in het district Sipaliwini, ze zijn gebundeld onder het kopje Marowijne en Tapanahony rivier.