browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Marowijne/Tapanahony

De Marowijne en Tapanahony rivier ligt in het Oosten van Suriname op de grens met Frans-Guyana. Aan de beide rivieren wonen voor Inheemsen en Marrons (de vroegere weggelopen slaven van plantages) in kleine dorpen. Het gebied is toeristisch gezien nog vrij onbekend, primitief en u krijgt een goed beeld van de uitdagingen die de binnenlandse gemeenschappen tegenkomen. Uitdagingen op het gebied van leven in het oerwoud, omgaan met nieuwe technologieën en de bedreiging van de goud- en bauxietindustrie.
Dit gebied is nauwelijks ontdekt door toeristen. Hierdoor bezoekt u authentieke Marron en inheemse dorpen. Tochten variëren van 3-daagse tot 12-daagse tours. Sommigen zijn meer gericht op survival, andere meer op beklimmen van bergtoppen of varen in stroomversnellingen. Het zijn tochten voor avonturiers, daar u meestal in hangmatten overnacht en moet baden in de rivier.

Deze tochten zijn ook te combineren met bezoeken aan dorpen in het district Marowijne en Frans-Guyana.
Enkele voorbeelden zijn:
Tebu top: Meestal een 8-daagse tour waarbij u vanuit Albina naar de Tebu Top diep in de jungle vaart en terugvliegt vanuit Drietabbetje. U zit veel op de boot, bezoekt Marron en Inheemse dorpen, zwemt in de rivier en maakt verschillende boswandelingen. Hoogtepunt is de beklimming van de Tebu Top gebergte. Deze tour is ook in de variant met de Roosevelt Piek als eindbestemming.
Stoelmanseiland/Marowijne tour: Dit zijn veelal de drie- en vierdaagse tours die u tot aan Drietabbetje of Stoelmanseiland brengen. U zit veel op de boot, bezoekt Marron en inheemse dorpen, zwemt in de rivier en maakt verschillende boswandelingen.
Minavallen bij Nassau-gebergte: In een vierdaagse avontuurlijke tour maakt u kenns met de Marron cultuur, maar bezoekt u ook de ongeveer 30 meter hoge waterval bij het Nassau-gebergte.
Armina vallen: De Armina vallen zijn de eerste stroomversnellingen in de Marowijne rivier vanaf Albina. U bezoekt de watervallen, maar ook een inheems en een Marron dorp en zwemt in de rivier.
Touroperators: Ma ye du heeft zich gespecialiseerd op dit gebied en kent het meest uitgebreide en flexibele aanbod aan tours. De prijzen van deze tours zijn maximaal 100 euro per dag.
Eigen gelegenheid/vervoer: deze tochten zijn helaas nog niet op eigen gelegenheid uit te voeren. U kunt wel vragen om een privétour bij één van de touroperators.

Apetina is een Indianen dorp in het midden van de jungle van Suriname in het Tapanahony-gebied. U kunt een vier- of vijfdaagse tour naar deze gemeenschap maken, waarbij de Indianen u zelf rondleiden en inzicht geven in hun leven. Zo kunt u met hen gaan vissen, jagen, naar het kostgrond en een boswandeling maken. Vanuit Apetina kan ook de Tepu-top worden beklommen, van waaruit u een prachtig uitzicht heeft over het oerwoud. Deze tour is uniek, omdat de Indianen zelf alles uitvoeren en organiseren. Er is in de stad een contactpersoon die hen begeleidt en communiceert. Dit is Samoe Schelts. Tel: +597 8208811, e-mail: tjaroware@gmail.com
Prijzen zijn 400 euro of minder voor een vijfdaagse tour. De prijs is afhankelijk van het aantal deelnemers. Samoe geeft middels zijn offerte inzicht in alle kosten voor de tour.