browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Nickerie

Nickerie is het meest westelijk gelegen district van Suriname. Vanuit Nieuw-Nickerie kunt u de Corantijn rivier oversteken naar British- Guyana. Nickerie bestaat uit vijf gebieden: Nieuw-Nickerie, Westelijke Polder, Oostelijke Polder, Henar Polder en Wageningen. In het district wonen met name Hindoestanen en Javanen. Waarbij de Hindoestanen hoofdzakelijk verantwoordelijk zijn voor de natte gewassen (rijst) en de Javanen voor de droge gewassen (bananen). Nickerie is namelijk een district dat leeft van de landbouw, maar ook visserij en houtkap zijn economische activiteiten in het district.

Nieuw-Nickerie: Nieuw-Nickerie is de hoofdstad van het district en tevens ook de grootste stad. Hier kunt u winkelen en rondwandelen in het centrum. U kunt ook een (taxi)rit maken buiten de stad door de rijstvelden en langs de zeedijk. De zeedijk dient ervoor te zorgen dat het land niet verder erodeert. Vraag rond bij de verschillende hotels en restaurants naar culturele activiteiten. Voor de jongeren is er in het weekend de discotheek Zeppelin. Sinds kort heeft Nieuw Nickerie ook een bowlingbaan, waar zeer goed gebruik van wordt gemaakt. De bowlingbaan is naast Zeppelin gelegen in een groot wit gebouw. Beneden staan enkele fitness apparaten. Er zijn verschillende zwembaden in Nickerie. Vraag bij uw guesthouse of hotel naar de mogelijkheden.
Vanuit Nieuw-Nickerie kan de oversteek naar Guyana worden gemaakt. Er is de officiele overgang, South Drain, die zo’n 50 kilometer buiten het dorp ligt en de ‘backtrack’ die aan de zeedijk net buiten het dorp is gelegen. Bij de ‘backtrack’ is geen douane aanwezig en prima te gebruiken als u alleen de oversteek wilt wagen. Wilt u voor langere tijd naar Guyana, neem dan de officiele oversteek via South Drain. De boot vertrekt één keer per dag ergens tussen 11 en 12.
Touroperators: Vanuit Paramaribo organiseren verschillende tourbedrijven tweedaagse tours naar Nickerie. U bezoekt dan Nieuw-Nickerie en het natuurgebied Bigi Pan. De prijzen voor deze tours zijn ongeveer 180 euro.
Eigen gelegenheid: U kunt prima op eigen gelegenheid naar Nickerie reizen. De staatsbus kost 12,50 SRD en vertrekt om 13uur (behalve zondag) uit Paramaribo en om 06uur uit Nieuw-Nickerie. De particuliere PN-bus rekent zo’n 17 SRD en rijdt wanneer hij volzit. Beide bussen vertrekken vanaf de bushalte aan de Heiligenwegn. U kunt ook met een particuliere taxibus naar Nickerie. Deze haalt u thuis op en zet u op het gewenste adres in Nickerie af. De taxirit kost 40 SRD en u reist in een comfortabel busje met airco. Het grootste en beste taxibedrijf op deze route is Fanny’s. U kunt hen telefonisch bereiken op +597 89 11 500. Tegenwoordig hebben zij ook een sight seeing rit naar Nickerie langs o.a. Groningen en Saramacca. Deze kost 125 SRD. Ook met de eigen auto is de reis naar Nickerie prima te maken. De weg is over het algemeen redelijk tot goed. Reken op een reistijd van ongeveer 4 uur. In Nickerie zijn twee betrouwbare hotels in het centrum, namelijk Residence Inn Nickerie en hotel Pak Hap. Voor tours in Nickerie zoals een Bigi Pan tour, boottocht naar Apoera en een bezoek aan British-Guyana kunt u bij de receptie van uw hotel terecht.

Bigi Pan: Het natuurgebied Bigi Pan is boeiend om te bezoeken. Het gebied bestaat uit brak water en is afhankelijk van het seizoen en getijde volledig of gedeeltelijk onder water. Het meer lijkt enerzijds op het Brokopondo meer met haar kale boomtoppen en anderzijds op het Matapica gebied vanwege de bijzondere moerasplanten. U vaart ongeveer 3 tot 4 uur in dit gebied en maakt een pauze op een plateau midden op het meer. De gidsen wisselen in spraakzaamheid. Over Mandje wordt gezegd dat hij de beste gids in dit gebied is.
Touroperators: Er zijn geen specifieke touroperators bekend in Nieuw-Nickerie. U kunt wel vanuit Paramaribo een tweedaagse tour naar Nickerie boeken. Hierin is ook altijd een bezoek aan het Bigi Pan meer opgenomen. De kosten voor een dergelijke tour zijn ongeveer 135 euro.
Eigen gelegenheid/vervoer: Zie de informatie bij Nieuw-Nickerie. Startpunt van de Bigi Pan tour is net buiten Nieuw-Nickerie. U kunt erheen met een taxi of met de gids regelen dat hij u ophaalt vanuit het hotel. Enkele namen van goede gidsen zijn: Stephanie (8783651/885241) wordt zeer gewaardeerd en gaat meestal in de ochtenduren. Elias (8505258) organiseert vaak tripjes in de middaguren, waarbij er op het water wordt overnacht. Kosten ongeveer 130 srd per persoon. Als je overnacht op het water, neem dan wel veel anti-muggenmiddel mee!
Prijzen: Bigi Pan tour op eigen gelegenheid kost ongeveer 450 SRD voor een groep t/m 4 personen.

Bezoek Guyana:Via de South Drain bij Nickerie (50km buiten stad) kunt een oversteek maken naar Guyana. Zorg er wel voor dat u een Multi-entry visum heeft om Suriname weer binnen te gaan.
Eigen gelegenheid: Er is een zeer goede reisgids over Guyana van Bradt tourguides.
Touroperators: Evergreen Adventures is een bekende touroperator in Guyana, welke verschillende tours verzorgd.

Maratakka rivier cruise: De Maratakka rivier is een zijtak van de Nickerie rivier. U maakt een boottocht op deze rivier, die steeds smaller wordt. U zult veel dieren zien, waaronder reptielen en vogels. Verder kunt u zwemmen in het water en een bezoek brengen aan de Morisi savanne. Door de vele holle bomen in dit gebied, zult u ook spechten en papegaaien zien, die erin nesten. Dit is een tocht voor echte natuurliefhebbers. U overnacht midden in het bos.
Touroperators: Verschillende tourorganisaties bieden deze tour aan, maar hij wordt uitgevoerd door Surinamazing travel and tours. Richtprijs is 5 dagen voor ongeveer 340 euro.
Eigen gelegenheid: Deze tocht is niet op eigen gelegenheid te maken, daar u middels bootjes de natuur ingaat.

Riviercruise naar Nickerie: Met de Mi Gudu kunt u in een 5-daagse tocht varen van Paramaribo naar Nickerie of vice versa. U verblijft op de boot en stapt regelmatig uit voor bezoeken aan dorpjes. De 5-daagse tocht kost 645 euro. Via de website vindt u meer informatie over de boot, de reis en de vertrekdata. De luxe boot Mi Gudu heeft als ligplaats het dorp Groningen. U kunt ook tours op maat maken.

Wageningen: Een bezoek waard is Wageningen. Een dorp met vergane glorie. Na de onafhankelijk is het Nederlandse bedrijf overgegaan naar de Surinaamse overheid. Door mismanagement en bemoeienis van de politiek bij de bedrijfsvoering is het bedrijf uiteindelijk in de jaren ’90 failliet gegaan. Hierdoor is het dorp en haar inwoners, die vrijwel allemaal bij SML werkten, in armoede geraakt. In een weblog heb ik mijn bezoek aan Wageningen beschreven. Naast de oude gebouwen van SML, zijn de bezienswaardigheden een standbeeld van een slavin met afgehakte borst ter nagedachtenis van de afschaffing van de slavernij, een groot speelveld met kunstwerk, de verschillende huisstijlen en ontstaat bij u een gevoel van de dorpsheid en knusheid die het dorp vroeger had.
Eigen Gelegenheid: dit dorp is prima op eigen gelegenheid te bezoeken op weg naar Nickerie of als dagdeeltrip vanuit Nickerie. Eventueel kan er een bezoek aan de Maratakka kreek gekoppeld worden of een middagje vissen en jagen.