browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Paramaribo

Paramaribo is de hoofdstad van Suriname en de grootste stad van het land met ongeveer 250.000 inwoners. Er zijn geen grote musea, parken of bezienswaardigheden, maar de sfeer van de stad is geweldig om te ervaren. De ochtenddrukte van alle mensen die naar hun werk gaan, de zondagochtend op het Onafhankelijkheidsplein, de winkels in de stad, de historische gebouwen, Fort Zeelandia en de verschillende wijken met ieder hun eigen karakter, zijn een bezoek waard.

Praktische tips die het bezoek aan de stad aangenamer maken:

  • Als u er echt opuit gaat, koop dan een detailkaart van Paramaribo. De kaart kost ongeveer 15 SRD en is te koop bij o.a. Ready Tex en Vaco. Blijft u in het centrumgebied, dan is het voldoende om het kleine gratis kaartje van het Tourist Information Centre of uw hotel te gebruiken.
  • Neem altijd een paraplu mee tegen regen en zon.
  • Neem de tijd om veel te drinken en te eten. Probeer te slenteren en een ‘no span’ houding te hebben. Op straat kunt u bij verschillende snackbars en kleine zaakjes broodjes kopen, bara’s, roti’s, een portie nasi of bami. Probeer het uit. Let er wel op dat de spullen in de vitrine er vers uitzien. Ook de Chinese supermarkten hebben lekkere chips en flesjes frisdrank. Neem gerust schaafijs als een lekkere dorstlesser. Als u langzaam loopt en beweegt, ziet u meer van de stad en de mensen.
  • Wees actief in de vroege ochtenduren en na 16.00 uur in de middag. Gebruik de middag om uit te rusten op uw kamer, in uw appartement of pak een terrasje met schaduw. U heeft op die manier meer aan de dag en kan meer genieten.

Onderwerpen:

  • Bezienswaardigheden Paramaribo
  • Uitgaan in Paramaribo
  • Eten in Paramaribo
  • Slapen in Paramaribo
  • Fietsen in Paramaribo e.o.
  • Lokale buslijnen in Paramaribo

Bezienswaardigheden Paramaribo

Er zijn verschillende plaatsen om te bezoeken in Paramaribo. Als u een stadwandeling maakt, ziet u al het merendeel van deze bezienswaardigheden. Verschillende touroperators bieden stadswandelingen aan voor ongeveer 25 euro. Wilt u meer achtergrondinformatie over de verschillende gebouwen en plekken, koop dan een reisgids van Suriname. De Touristinformation Center heeft een gratis folder met de belangrijkste historische gebouwen in Paramaribo.

Hieronder enkele toeristische bezienswaardigheden in Paramaribo:

Markten: Elke ochtend, behalve op zondag, is er markt in de Centrale markt aan de Waterkant. Er zijn twee markthallen. In de ene markt bevinden zich met name Marron vrouwen. Als u er rondloopt zullen ze u soms met wantrouwen aankijken. Toon interesse in hun producten en koop het een en ander. Het maken van foto’s wordt niet gewaardeerd hier. Op de andere markt, in de hal verderop, staan ook Marrons, maar vooral ook Hindoestanen en Javanen. Hier vindt u alles op het gebied van groente, fruit, vlees en vis. Verder zijn boven de markt verschillende kleding- en stoffenzaken. Het is zeker de moeite waard om de markt te bezoeken. De markten zijn gevestigd aan de Waterkant. Voor de hallen zijn parkeerplaatsen voor busjes en particuliere busbedrijfjes/taxi’s.
Sommige mensen vinden de Centrale markt te donker en vies, voor hen is er een alternatief. De Kwattamarkt ligt aan de Kwattaweg en is geopend op woensdag- en zondagochtend. Op deze nette, maar kleinere markt heerst een prettige gezelligheid. Verder is er een goede ‘kantine’ waar u prima kunt eten en drinken. Deze ruimte is aan het einde van de markt in een apart gebouw. De Kwattamarkt is te bereiken met de PK en PKW bussen vanuit de stad (1,25 SRD).
Verder zijn er op zondagochtend nog een aantal kleinere markten, zoals die op de Tourtonnelaan. Van 6.00 – 14.00 kunt u de vele groente- en fruitkraampjes langs de Tourtonnelaan bezoeken. Met een drankje en hapje kunt u langs de weg zitten en zien hoe de Surinamers met de auto hun boodschappen doen. Aan het einde van de Tourtonnelaan is er ook nog een Javaanse markt. Op de hoek met de Combeweg en Sommelsdijckstraat is er op zondagochtend een Chinese markt. In de cultuurtuin is er op zondagochtend nog een kleine bloemen- en plantenmarkt

Onafhankelijkheidsplein: Dit is het centrale plein van Paramaribo. Veel evenementen worden op dit plein gehouden Verder ziet u hier het presidentiële paleis en de Nationale Assemblee. Op het plein staat het standbeeld van Pengel en Lachmon. Twee gewaardeerde staatshoofden van Suriname. Op zondagochtend komen hier de mannen met hun zangvogels samen.

Palmentuin: Elke toerist loopt door deze palmentuin, maar behalve de palmen en een klein standbeeld van een jongen die gestorven is nadat hij was opgesloten in een koelkast, is er weinig te zien. Voor de goede observator valt er nog wel apen bovenin de palmen te ontdekken. In de avonduren wordt één pad nog steeds gebruikt als liefdeslaantje.

Fort Zeelandia: Het fort is de plek waar de eerste kolonisten Suriname binnenkwamen. Nadat de Engelsen zijn weggegaan, hebben de Nederlanders het fort overgenomen. Het fort heeft verschillende functies gehad, die in het museum nader worden toegelicht. Het museum is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 – 14.00 uur en op zondag van 10.00 – 14.00 uur. Entree is 8 SRD en op zondag worden er gratis rondleidingen gegeven vanaf 11.00 uur. Informeer bij het museum naar de exacte tijden.

Fort Zeelandia is ook de plaats waar de decembermoorden hebben plaatsgevonden. De plek is gemarkeerd. In de omgeving van Fort Zeelandia ziet u nog verschillende oude plantagehuizen. In één ervan is het Nola Hatterman instituut gevestigd. Het is een particuliere kunstopleiding, die altijd de deuren open heeft staan voor het bezichtigen van exposities. In Fort Zeelandia is een restaurant, maar die is meer georienteerd op Nederlands eten. Buiten het museum is nog een restaurant dat tussen de middaguren goed Creools eten serveert. Dit is een aanrader.

Waterkant: De waterkant met haar verschillende eettentjes is een plaats waar veel Surinamers komen eten en drinken. Verder komen er ook regelmatig toeristen. De Surinamers die er komen zijn vaak ouderen; ook zijn er zwervers in deze omgeving te vinden. Als u een gevoel wilt krijgen van het ‘echte’ leven in Suriname; dan bent u aan het juiste adres, het is hier goed toeven. U haalt zlef uw eten en drinken bij één van de kraampjes en neemt plaats op het terras.

Paramaribo Zoo: Deze kleine dierentuin is bijzonder om te zien. Het is niet zo modern als in Nederland, maar u kunt hier wel kennismaken met de vele dieren die in Suriname leven. De dierentuin is elke dag geopend van 9.00 – 18.00 uur en ligt in de Cultuurtuin, drie kilometer ten noorden van het centrum. U kunt de dierentuin bereiken met taxi, fiets of bus. Entreeprijzen zijn 7 SRD voor personen vanaf 10 jaar.
Kotomuseum: Sinds mei 2010 is een nieuw museumpje geopend. Het Kotomuseum ligt uit het centrum, maar goed te bezoeken met taxi of bus. De eigenaresse kan gepassioneerd vertelt over de Koto-klederdacht. Zeer leerzaam en interessant in een mooie omgeving. Het museum is elke dag geopend van 10 -15uur, maar u kunt het best van te voren een afspraak maken via tel: 8945621.
Stadswandelingen: Het Tourist Information Centre, maar ook vrijwel elke touroperator kan u helpen aan een georganiseerde stadwandeling. Dat kan een stadswandeling met een lokale gids zijn, maar ook een speciale stadswandeling met de schrijfster Cynthia McLeod. Verder heeft het Tourist Information Centre een gratis folder met daarin een stadswandeling die u langs gebouwen en belangrijke toeristische plaatsen in de stad leidt. De kosten voor een georganiseerde stadswandeling zijn ongeveer 25 euro per persoon.

Fietsen: U kunt op minimaal twee plaatsen in de stad fietsen huren. Fietsen in Suriname aan de Grote Combéweg, bij Zus en Zo is het dichtst bij het centrum gevestigd. Maar ook Cardy’s aan de Anton Dragtenweg is een goede locatie voor het huren van fietsen. Beide bedrijven verschillen niet sterk qua prijs. Beide bedrijven organiseren ook fietstochten door de stad en Commewijne. Informeer bij hen naar mogelijkheden en geplande data.
Kapkor: U ziet in de stad kleine taxi’s rondrijden met een geel/zwart uiterlijk. Dit zijn de kapkors. Voor 10 euro per uur per persoon kunt u zich laten rondrijden in dit leuke voertuig. Zij hebben ook specifieke ritten als nighttours, culinaire tours en kunnen u ook naar andere locaties brengen. Heeft u interesse? Ga dan naar de Waterkant, waar zij hun standplaats hebben en informeer naar de mogelijkheden.

Koken in Suriname: Enkele touroperators, waaronder Mets, bieden een culinaire tour aan. De tour houdt in dat u ‘s ochtends met een kok de markt bezoekt. Vervolgens gaat u gezamenlijk een maaltijd klaarmaken en opeten. U bent tegen 16.00 uur weer in de stad.

Kosten van deze activiteit zijn 75 euro per persoon.

Bierbrouwerij Parbo: Elke donderdag van 10.00 – 12.00 uur kunt u een rondleiding door de fabriek van Parbo krijgen. De rondleiding is gratis en u krijgt naast een hapje en drankje, op het einde nog een Parbo-bier. Adres is Brouwerijweg 1 (met PL en lijn 7). Reserveren via 404 085.

Uit in Paramaribo

Uitgaan in Suriname is iets anders dan uitgaan in Nederland. Men gaat er graag op uit om te wandelen. Men gaat dan niet met de benenwagen, maar men rijdt met de auto door de stad, men bezoekt familie en vrienden en gaat iets eten bij een fastfood restaurant. Het in de avonduren bezoeken van de malls als Hermitage en Maretraite is ook een populaire activiteit. In de malls zijn speelplekken voor kinderen, eetgelegenheden en natuurlijk veel winkels. Voor het bezoeken van de malls kunt u het best in het weekend gaan tussen 19.00 – 21.00 uur.

Uiteraard kunt u ook naar een discotheek gaan of op het terras van ‘t Vat zitten. Verwacht dan alleen niet dat u het ‘echte’ leven van Suriname zult zien. Deze gelegenheden worden vooral bezocht door Nederlanders of Nederlandse Surinamers. Veel Surinamers zelf gaan na 22.00 uur richting huis of om te slapen of om thuis nog wat meer te drinken en te eten.

Hieronder een aantal suggesties voor uitgaan in Paramaribo

Hollands uitgaan: Wilt u gewoon een hapje eten en drinken zonder veel moeite te doen? Ga dan naar ‘t Vat en haar omgeving. Hier zit een aantal restaurants waar u prima kunt eten. Houdt u er wel rekening mee dat u verhoudingsgewijs meer betaalt voor een drankje en een hapje, dan elders in de stad. Het eten is ook niet typisch Surinaams. Uit ervaring kan ik u vertellen dat u beter geen Surinaams gerecht kunt nemen bij ‘t Vat. Het lijkt niet op het ‘echte’ Surinaamse eten. Later op de avond kunt u nog even door Fort Zeelandia en langs de Waterkant lopen richting ‘de Waag’ om daar nog drankje te nuttigen. U kunt ook prima eten bij Guesthouse Zus&zo, waar ook regelmatig activiteiten plaatsvinden. Hotel Torarica en ‘t Vat hebben regelmatig bandjes die optreden. Meestal is de toegang gratis. Check het uitgaansgidsje Saipa Suriname of informeer bij de receptie van Torarica en personeel van ‘t Vat.
Uitgaan met kinderen: Hermitage en Maretraite mall zijn geschikte locaties om ’s avonds een aantal uren door te brengen. De kinderen kunnen heerlijk spelen in overdekte speelplaatsen, er zijn winkels om naar binnen te lopen en er zijn voldoende eettentjes waar gesnackt kan worden. Vaak zijn er ook game hallen aanwezig voor oudere kinderen. In Paramaribo zelf kunt u ook bijvoorbeeld naar Alegria tegenover McDonalds gaan. Alegria is geopend maandag tot en met donderdag van 10.00 – 22.00 uur, vrijdag en zaterdag van 10.00 – 23.00 uur en zondag van 15.00 – 22.00 uur. Een avondje met de kinderen op stap kan bestaan uit eerst een bezoek aan Alegria, vervolgens eten bij McDonalds en daarna met de auto naar de Maretraite mall rijden (of met een taxi laten brengen). Wilt u na sluiting van de winkels nog even doorgaan, dan kunt u altijd weer naar de omgeving van ‘t Vat gaan.

Uitgaan voor jongeren (18+) : In Paramaribo is er een aantal discotheken. In het uitgaansgidsje Saipa Suriname kunt u meer informatie vinden over wat er te doen is in welke discotheek. Houdt er wel rekening mee dat in de meeste discotheken met name Nederlanders komen, veelal stagiairs. Ook zijn er veel jongens die op zoek zijn naar een ‘blank’ meisje. Toch is het een leuke ervaring om eens uit te proberen. Enkele bekende discotheken zijn:

Dance Club Millenium, Petrus Donderstraat
Zsa Zsa Zsu, J. Pengelstraat
Club Starzz, Kl. Waterstraat 7
Ballroom Energy, l’Hermitageweg 25
Havanna Lounge
Time Out, Grand Café Rumors, in Hotel Krasnapolsky
Er zijn regelmatig optredens van bands en muzikanten, veelal reggaebands. Let op de posters in de stad voor optredens of informeer bij bijvoorbeeld platenzaak Amigo op het einde van de Wagenstraat. Veelal zijn de optredens in Anthony Nesty Sporthal (Lachmonstraat) of Flamboyant Park (Laila Rookhweg).

Cultureel uitgaan: De culturele agenda en andere tips over culturele activiteiten in de stad voor de komende week staan in de Ware Tijd van vrijdag. Verder staan bij grotere voorstellingen of festiviteiten ook altijd advertenties in de kranten De Ware Tijd en Times of Suriname. Ook is er een gratis entertainment and leisure guide beschikbaar, genaamd Saipa Suriname. Deze is te vinden bij de grotere hotels, maar ook bij de Tourist Information Centre aan de waterkant.

Altijd het bezoeken waard is de ambassade van Venezuela aan de Fred Derbystraat. Daar is vaak een kunstexpositie. Maar ook in de Hal aan de combéweg is in het weekend vaak een kleine kunstexpositie.
Op woensdagavond is het culturele filmavond in Theater Unique aan de Fred Derbystraat. Kosten 10 SRD. De bioscoop bij de Hermitage mall vertoont ook filmhuisfilms. Kaartjes kosten zo’n 15 SRD.
Op vrijdagavond is het jazz-avond bij café Rumours in de hal van hotel Krasnapolsky.
Theater Thalia heeft regelmatig voorstellingen en optredens. Controleer wel wat de voertaal is van de voorstelling, Nederlands of Sranan.

Eten in Parmaribo:

Er is voor iedereen wat wils in Paramaribo. U kunt bij de kleine snackbars prima broodjes met beleg kopen, maar ook bij de warung een heerlijke saotosoep eten of bami met kip bestellen. Wilt u uitgebreider eten of verlangt u naar wat meer Europees voedsel, dan hieronder een aantal restaurants. Op de website eten in Suriname vindt u nog meer tips.

Mix Food (Creools), Zeelandiaweg 1, Centrum

Warung Rhena (Javaans), Samson Greenstraat 104, Blauwgrond

Roopram (Roti), Zwartenhovenbrugstraat 23, Centrum

Dok 204 (Visrestaurant), Anton Dragtenweg 204, Blauwgrond aan Surinamerivier (let op: 15 euro per hoofdgerecht); daarnaast is Shardin’s gezelliger en goedkoper.

Poffertjes en pannenkoekhuis (Nederlands), Sommeldijkckstraat, Centrum

Loghouse (gevarieerd), Antondragenweg 134, Suriname rivier (let op: hoofdgericht in dollars en excl services)
Spice quest (gevarieerd), Nassylaan 107, Centrum
Dumpling nr 01 (chinees), hoek Nassylaan/Swalmberglaan, Centrum
De Waag, (Italiaans), waterkant, Centrum
Broki (gevarieerd), waterkant, centrum

Fast food

KFC, Waterkant 74, Centrum

McDonalds, Keizerstraat 62-64, Centrum

Burger King, Kerkplein, Centrum
Popey’s, Wilhelminastraat en Krasnapolsky hotel, Centrum

Pizza Hut, Wilhelminastraat 62, Centrum
Pizza boys, onder Krasnapolsky Hotel, Centrum

Wolly’s, Zwartenhovenbrugstraat, Centrum

Overnachten in Paramaribo

In Paramaribo zijn vele mogelijkheden voor verblijf. De meeste goedkope hotels, guesthouses en appartementen hebben geen eigen website. In de loop van de tijd zullen de goede, goedkopere accommodaties zonder website ook hier worden vermeld.

Centrum (van goedkoop naar duur)

Zinzendorf Herberg, H.A.E. Arronstraat 100, email: zinzendorf@sr.net.

Zinzendorf is een guesthouse van het EGBS. Het heeft verschillende kamers met gemeenschappelijke voorzieningen, maar ook kleine appartementen die u alleen of met anderen kunt delen. Een plezierige plek voor de budgetreiziger. Men geeft korting bij een verblijf langer dan 2 weken.

Een kamer met eigen voorzieningen is voor 2 personen voor 25 euro per dag beschikbaar.

Naast Zinzendorf is er ook guesthouse twentyfour en Zus&zo die kamers aanbieden vanaf 25 euro per nacht. Beiden bevinden zich in het stadscentrum.

Ywca guesthouse, H.A.E. Arronstraat 14-16, email: ywca_guesthouse@hotmail.com.
Een guesthouse die van de opbrengst sociale projecten steunt. Een 2 persoonskamer kost 30 euro en het gebouw bevindt zich in een mooi gerenoveerd koloniaal pand.

Guesthouse Albergo Alberga, Lim A Postraat 13b

Gevestigd in een pand dat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat, is dit kleine hotel een plezierige plek in de stad. De 10 hotelkamers zijn dan ook regelmatig volgeboekt. Gezien de prijs ook geen verrassing. Absolute aanrader!

Prijs voor een standaard 2-persoonskamer met airco is 30 euro per nacht.

Sullies Suites, H.A.E. Arronstraat 53

Midden in het centrum van de stad ligt dit Bed&Breakfast hotel. Relatief kleine kamers, maar wel in hartje centrum voor een heel redelijke prijs.

Kamers starten vanaf 54 US dollar.

Guesthouse centre, Sommelsdijckstraat 4, email: guesthousecentre@yahoo.com

Dit guesthouse ligt aan de rand van het gebied Torarica en ‘t Vat. Een prima alternatief voor wie niet persé in een hotel wil zitten met allerlei voorzieningen. Nadeel is wel dat er geen ontbijt wordt geserveerd. U kunt dit wel nuttigen bij ’t Vat.

Prijs voor een standaard 2-persoonskamer is 63 US dollar.

Zeelandia Suites, Kleine Waterstraat 1a

Zeelandia Suites is een klein logement met 9 suites. Een suite bestaat uit een slaapkamer, woonkamer en badkamer. De helft ervan heeft een mooi terras. Het is recht tegenover Torarica gelegen en dus dicht bij het centrum. Vanuit uw kamer kijkt u uit op het terras van ‘t Vat.

Een tweepersoons suite is 80 US dollar per nacht. Er is korting mogelijk bij langer verblijf van bijvoorbeeld een week of een maand.

Eco resort Inn, Cornelis Jongbawstraat 16

De Eco resort Inn is een driesterren hotel dat aan de rand van het centrum ligt. Het ligt op ongeveer 10 minuten wandelen van ‘t Vat en Torarica hotel. Het hotel telt 122 kamers. Veel Nederlanders verblijven in dit hotel, omdat het net iets goedkoper is dan Torarica.

Prijs voor een standaard 2-persoonskamer is 85 US dollar.

Hotel La Petite Maison, Waterkant 4

Dit kleine hotel in hartje centrum aan de waterkant is een mooi en vriendelijk hotel. De kamers zijn ruim en het personeel is vriendelijk. Aanrader zijn de kamers met rivierview.

Prijs voor een standaard 2-persoonskamer is 90 US dollar, de kamers met rivierview zijn 100 US dollar.

Best Western Elegance, Frederik Derbystraat 99

Modern viersterrenhotel aan de rand van het centrum en nabij het Venezolaans cultureel centrum. Bij het hotel horen ook twee bars en twee eetgelegenheden. Verder zijn er nog enkele kleine winkels in het pad gevestigd. Het hotel telt 53 kamers.

Prijs voor een standaard 2-persoonskamer is 140 US dollar. Best Western heeft kortingen voor senioren.

Royal Torarica, Kleine Waterstraat 10

Dit is het nieuwe hotelgedeelte van Torarica hotels. Het is een luxueus viersterrenhotel gelegen tegenover het uitgaanscentrum en aan de Surinamerivier.

Prijs voor een standaard 2-persoonskamer is vanaf 145 US dollar.

Torarica Hotel en Casino, Mr. L.J. Rietbergplein 1

Hotel Torarica is een begrip in Suriname en één van de bekendste hotels in de stad. Dit viersterrenhotel is een klassieker.

Prijs voor een standaard 2-persoonskamer is 150 US dollar.

Krasnapolsky, Domineestraat 39

Dit viersterrenhotel staat in het hart van winkelcentrum Paramaribo. Toch ervaart u een heerlijke rust, als u het hotel binnen gaat.

Prijs voor een standaard 2-persoonskamer is 115 euro (ongeveer 160 US dollar).

Buiten (loopafstand) centrum (van goedkoop naar duur)

Saffier apartments, Saffierstraat 27, tel. 551020 of 551022
Gelijk achter de Maretraite mall in Blauwgrond ligt dit simpele hotel met 2-persoonskamers vanaf 30 US dollar per nacht.
Guesthouse Stay-cey, Verlengde Hoogestraat 41
Dit guesthouse beschikt ook over appartementen voor maximaal 8 personen. Elk appartement heeft een kleine buitenruimte. Surinaamse gezelligheid straalt van de website af. Dit complex is net buiten het centrumgebied gelegen, maar buslijn 1 stopt voor de deur. Een 2-persoonsappartement kost per nacht 25 euro exclusief ontbijt. Ze hebben ook speciale tarieven voor langer verblijf.
Share Apartments, Mr. R.W. Thurkowstraat 2
Het gebouw, gelegen in Blauwgrond, bestaat uit 5 appartementen met ieder hun eigen opgang. Sfeervolle omgeving en ongeveer 3 kilometer buiten het centrum. Een stadsbus stopt voor de deur. Prijs voor een 2-persoonsappartement start vanaf 20 euro per nacht.
Guesthouse Kiwi, Mahonielaan 84-88
Dit guesthouse beschikt over 15 kamers met en zonder airco. Het is gelegen aan de drukke Mahonielaan. Een guesthouse zonder franjes. Prijs voor een
2-persoonskamer met airco is 30 euro (ongeveer 42 US dollar)
Hotel Restaurant de Luifel, Gondastraat 13

Dit hotel ligt in het Resort Welgelegen en dus een redelijk stukje buiten de stad.

Prijs voor een standaard 2-persoonskamer is 50 US dollar.

Hotel AaBeCe, Mahonielaan 55

Dit hotel annex guesthouse is net buiten het centrumgebied gelegen. Het biedt verschillende soorten kamers.

Prijs voor een standaard 2-persoonskamer is 35 euro (ongeveer 50 US dollar).

Guesthouse Amice, Gravenberchstraat 5

Dit rustig gelegen guesthouse buiten het centrumgebied van de stad is een prima alternatief voor mensen die rust zoeken. Alle kamers zijn voorzien van airco, ventilator, douche met warm/koud water en toilet. U kunt er een fiets huren of met de bus naar het stadscentrum.

Prijs voor een 2-persoonskamer zonder balkon is 45 euro (ongeveer 60 US dollar) incl ontbijt.

Tran Elite Hotel-Apartments, J.D. Gompertstraat 143

Dit mooie Aziatisch ogende gebouw heeft zowel hotelkamers als appartementen te huur. Het ligt vrij ver buiten het centrum in Blauwgrond, waardoor u met de taxi of met eigen vervoer naar de stad dient te gaan.

De prijs van een standaard 2-persoonskamer is vanaf 60 US dollar per nacht.

Savoie Recidence inn, Johannes Mungrastraat 25

Dit hotel annex appartementencomplex ligt ook buiten het centrum, maar wel bij een klein winkelcentrum en een aantal restaurants op Zorgh en Hoop.

Prijs voor een 2-persoonskamer is 60 US dollar exclusief ontbijt. Verder heeft de eigenaar nog een aantal appartementen in de verhuur tussen de 25-40 euro per nacht. Bij langer verblijf is korting mogelijk.

North Resort, J.D. Gompertstraat 145-147

Een net en verzorgd hotel met een zakelijke sfeer. U kunt alleen naar de stad met eigen vervoer of taxi.

Prijs voor een standaard 2-persoonskamer is 90 US dollar. Sommige kamers hebben ook kookfaciliteiten.

Residence Inn, Anton Dragtenweg 7

Dit hotel is in een statig wit gebouw gevestigd. Het is net niet meer op loopafstand van het centrum. Dit hotel is van alle gemakken voorzien.

Prijs voor een standaard 2-persoonskamer is 106 US dollar.

Fietsen in Paramaribo e.o.

Veel toeristen huren voor één of meerdere dagen een fiets in Suriname. Het zijn vooral veel ‘blanken’ die u op de fiets zult zien, maar in de woonwijken van Paramaribo wordt ook veel gefietst door jongeren als ze boodschappen moeten doen of even gaan buurten. De wegen zijn niet altijd goed en de wegen zijn niet ingericht op de aanwezigheid van fietsen op de weg. Wees dan ook voorzichtig met het fietsen in de stad. Blijf vooral links rijden! Automobilisten zullen ook regelmatig toeteren, maar dat is meer een teken van ‘hallo, let op mij’ dan dat u gevaarlijk aan het doen bent. Suriname is een erg vlak land om te fietsen en meestal is de wind ook niet sterk. Een fiets zonder versnellingen is dan ook prima.

De twee grootste verhuurbedrijven zijn Cardy’s en Fietsen in Suriname. Cardy’s ligt net buiten het centrum, maar is wel enkele euro’s per dag goedkoper dan Fietsen in Suriname, dat haar kantoor heeft bij restaurant en guesthouse Zus&Zo.

Wilt u buiten het centrum gaan fietsen? Koop dan een kaart bij het fietsverhuur-bedrijf of vraag om een kopie van de kaart. Ook de gratis kaart van ‘surinameonline.com’ is een prima kaart. Reken voor een goede wegenkaart van Paramaribo op ongeveer 9 euro.

De lokale buslijnen van Paramaribo

U reist met deze bussen voor 1,25 SRD per rit per persoon. Ga gewoon aan de weg staan, bij voorkeur bij een bushalte en steek uw hand op als de bus eraan komt. Als er plaats is in de bus, zal hij stoppen. Is de bus vol, dan zal hij doorrijden.

Bent u in het centrum van de stad, pak de bus dan bij haar beginhalte. De bus zal namelijk pas vertrekken als hij helemaal vol is. Dat betekent dat u elders in het centrum slechts een kleine kans maakt om op te stappen. Gaat u naar het centrum, dan is het geen probleem om bij uw halte op te stappen. Voor de rit naar het centrum wacht de bus niet totdat hij helemaal vol is. U hoeft ook niet op te letten of hij wel naar het centrum gaat, want elke bus gaat naar het centrum. U kunt het voor de zekerheid altijd even navragen bij de chauffeur.

De lokale bus is een gezellige en goedkope manier van reizen als u buiten het centrum van Parmaribo moet zijn. Houd wel rekening met eventuele luide reggaemuziek in de bus en het feit dat de bus erg vol kan zijn. Bent u aan tijd gebonden, dan kunt u beter een taxi nemen. Maak gebruik van Tourtonne Taxi (Tel: 425380 en 475734), het grootste taxibedrijf in de stad en meest betrouwbaar. Hieronder staan alle stadsbuslijnen met nummers, er zijn ook bussen met letters als PG, PK etc etc.. De P staat voor Paramaribo en de tweede (of derde) letter voor de plaats van bestemming. U kunt ook deze bussen nemen.

Lijn 1 Vanuit centrum
Dr. S. Redmondstr (CHM Building) – Fred Derbystr – Hogestr – Verl. Hogestr – Van Idsingastr – Verl. Gemenelandsweg – Thompsonstr – Kaffiludinstr – Zinniastr – Goudenregenstr – Zonnebloemstr – Verl. J. Lachmonstr – Lalarookhweg – Verl. Franchepanestr – Brokopondolaan – Hermitageweg

Lijn 1 Naar centrum
Hermitageweg – Zonnebloemstr – Goudenregenstr – Zinniastr – Gravenbergstr – Van Idsingastr – Verl. Hogestr – Hogestr – Hofstr – Dr. S. Redmondstr (CHM)

Lijn 2 Vanuit centrum
Saramaccastr (Parking place) – Zwartenhovenbrugstr – Molenpad – Koningstr – Hernhutterstr – Kankantriestr – Calcuttastr – Slangenhoutstr – Hernhutterstr
Lijn 2 Naar centrum
Hernhutterstr – William Kraanplein – J.A. Pengelstr – Gemenelandsweg – Zwartenhovenbrugstr – Saramaccastr (Parking place)

Lijn 3 Vanuit centrum
Vreedzaammarkt – Jodenbreestr – Keizerstr – Zwartenhovenbrugstr – Dr. Nassylaan – Swalenbergstr – Henck Arronstr – Gonggrijpstr – Schietbaanweg – Prinsessestr – Flamingostr – Tourtonnelaan – Anamoestr – Plutostr – Gompertstr

Lijn 3 Naar centrum
Copernicusstr – Anamoestr – Tourtonnelaan – Klipstenenstr – Domineestr – Neumanpad – Maagdenstr – Heiligenweg – Waterkant – Vreedzaammarkt

Lijn 4 Vanuit centrum
Riverside (Plattebrug – Waterkant) – Watermolenstr – Henck Arronstr – Eenheidsplein – Kleine Combeweg – Kleine Waterstr – Cornelis Jongbawstr – Anton Dragtenweg – Leonsberg

Lijn 4 Naar centrum
Leonsberg – Anton Dragtenweg – Cornelis Jongbawstr – Kleine Waterstr – Kleine Combeweg – Waterkant – Riverside (Plattebrug – Waterkant)

Lijn 5 Vanuit centrum
Vreedzaammarkt (Waterkant) – Jodenbreestr – Keizerstr – Verl. Keizerstr – Van Idsingastr – Kwattaweg – Munderweg – Kashmirstr – Hamburgstr – Guarianistr

Lijn 5 Naar centrum
Napelstr – Munderweg – Kwattaweg – Soldatenstr – Henck Arronstr – Stoelmansstr – Zwartenhovenbrugstr – Steenbakkerijstr – Maagdenstr – Heiligenweg – Waterkant – (Parking place Vreedzaammarkt)

Lijn 6 Vanuit centrum
Maagdenstr (Parking place) – Jodenbreestr – Zwartenhovenbrugstr – Weidestr – J.A. Pengelstr – Oude Charlesburgweg – Nw Charlesburgweg – Soekwastr – Reyneweg

Lijn 6 Naar centrum
Nieuwe Charlesburgweg – Kwattaweg – Soldatenstr – Henck Arronstr – Fred Derbystr – Weidestr – Zwartenhovenbrugstr – Dr. S. Redmondstr – Maagdenstr (Parking place)

Lijn 7 Vanuit centrum
Dr. S. Redmondstr (Parking place opposite to CHM) – Saramaccastr – Zw. Hovenbrugstr – Van ‘t Hogerhysstr – Industrieweg – Zuid – Indira Gandhiweg – Latourweg

Lijn 7 Naar centrum
Latourweg – Maarten Luther Kingweg – Van ‘t Hogerhysstr – Zw. Hovenbrugstr – Dr. S. Redmondstr (Parking place opposite CHM)

Lijn 8 Vanuit centrum
Steenbakkerijstr (Parking place behind CHM) – Dr. S. Redmondstr – Hofstr – Anton de Komstr – Fred Derby Str – Verl. Fred Derbystr – William Campagnestr – Jagernath Lachmonstr – Verl. Jagernath Lachmonstr – Leysweg – ADEK (University) Parkeerplaats

Lijn 8 Naar centrum
ADEK (University) Parkeerplaats – Leysweg – Verl. Jagernath Lachmonstr – Mathonshooplaan – Marowijnestr – Coesewijnestr – Jagernath Lachmonstr – J.A. Pengelstr – Anton de Komstr – Hofstr – Dr. S. Redmondstr – Maagdenstr – Steenbakkerijstr (Parking place behind CHM)

Lijn 9 Vanuit centrum
Steenbakkerijstr (Parking place behind CHM) – Dr. S. Redmondstr – Hofstr – Anton de Komstr – Fred Derbystr – Verl. Fred Derbystr – Willem Campagnestr – Coesewijnestr – Floris Zwakkestr – Floralaan – Ramboetanstr – Adroestr – Ormosiastr – Mathonshooplaan

Lijn 9 Naar centrum
Jagernath Lachmonstr – J.A. Pengelstr – Anton de Komstr – Hofstr – Dr. S. Redmondstr – Maagdenstr – Steenbakkerijstr (Parking place behind CHM)

Lijn 10 Vanuit centrum
Heiligenweg (Parking place) – Maagdenstr – Knuffelsgracht – Waterkant – Watermolenstr – Henck Arronstr – Grote Combeweg – Mahonielaan – Tourtonnelaan – Anamoestr – Francisco de Goiastr – Rubenstr – Picassostr – Rubenstr – Hans Holbeinstr – Paulus Potterstr –Jozef Israelstr – Johannes Vermeerstr – Gidasostr – Paulus Potterstr – Albrecht Durerstr – Rubenstr

Lijn 10 Naar centrum
Picassostr – Rubenstr – Francisco de Goyastr – Anamoestr – Tourtonnelaan – Mahonielaan – Grote Combeweg – Tamarindelaan – Lim A Po str – Mirandastr – Waterkant – Heiligenweg (Parking place)