browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Saramacca en Coronie

Saramacca en Coronie zijn twee districten die u passeert onderweg naar Nickerie. U komt eerst door Saramacca een groot gebied veel land, maar zeer weinig inwoners. Alleen aan de inham bij de Atlantische zee is een aantal dorpen gevestigd zoals Groningen, Boskamp en Calcutta. Vroeger was dit gebied in zijn geheel niet toegankelijk over land, alleen over rivier en zee. Nu gaat de weg van Paramaribo naar Nickerie door dit gebied. In het verleden waren hier enkele succesvolle plantages. Na de afschaffing van de slavernij, kregen de ex-slaven een stukje grond. Echter na de krullotenziekte is alles kapot gegaan. Nu is Saramacca het district van de aardolie. Op dit moment worden er zo’n 10.000 vaten per dag geproduceerd.
Saramacca heeft sinds kort een eigen toeristische site met informatie over verschillende bestemmingen in hun district.

Als u verder doorrijdt naar Nickerie, komt u door het district Coronie. De meeste inwoners wonen en leven aan de oost-westverbinding. Het district stond in de koloniale tijd bekend om haar katoen- en cocosnoot-plantages. U ziet de restanten van deze plantages als u nu door het district rijdt. De meeste plantages zijn niet meer actief. U treft veel kraampjes langs de weg waar nog wel steeds cocosnootolie verkocht wordt. Meestal wordt onderweg naar Nickerie hier een tussenstop gemaakt om te eten en te drinken. Verder staat het district bekend om haar Parwahoning. Van oorsprong hebben hier met name Engelse en Schotse kolonisten gezeten, vandaar ook de Engelse namen zoals Totness.

Op dit moment is Coronie één van de armste districten van Suriname en worden er in Suriname grappen gemaakt over de inwoners van Coronie, vergelijkbaar met de Belgenmoppen in Nederland.

Groningen: Het dorp Groningen in Saramacca is goed te bezoeken als een dagtrip vanuit Paramaribo. In het centrum zijn voor het huis van de districtscommissie verschillende kleine monumenten geplaatst. Verder kunt u relaxen aan de ‘boulevard’ langs het water. Sinds kort is het ook mogelijk om vanuit River Breeze Restaurant een boottocht te maken van ongeveer een uur naar ofwel een oude plantage of één van de bruggen. Ze bieden ook vistrips aan, waarbij u een boot kunt huren voor 100 SRD per uur. Zeker in het weekend is het een gezellige drukte in Groningen.

Eigen vervoer/gelegenheid: U kunt prima met een auto of met de bus naar Groningen. De bus naar Groningen vertrekt vanaf de Hofstraat. De laatste staatsbus naar Paramaribo vertrekt rond half 2 uit Groningen. De busreis duurt ongeveer 1 uur. Roy Zondevan geeft graag voor 10 SRD per persoon een rondleiding van een uur door het dorp. Bel hem voor een afspraak op +597 (0) 8613788.
Er zijn drie overnachtingsmogelijkheden in Groningen van verschillende prijscategorieën. Sukrupatu, Guesthouse Alberg en Appartementen Bloemendaal.

Santigron: Santigron is een Marrondorp dat zich steeds meer toelegt op toerisme. U kunt met een dagtour vanuit Paramaribo gaan, maar ook op eigen gelegenheid. In het dorp kunt u dan vragen naar mevrouw Estelmenig. Zij int het entreegeld en wijst gidsen aan voor een tour. Santigron ligt vlakbij Uitkijk en is vanaf Uitkijk per boot te bereiken.

Touroperators: Verschillende touroperators hebben deze bestemming als dagtrip. Informeer naar het dagprogramma en reken op ongeveer 50 euro voor de dagtrip. Bijzonder is om deze locatie te boeken via Arinze tours, die in samenwerking met de lokale bevolking werkt aan toerisme en maatschappelijke ontwikkeling.

Eigen vervoer/gelegenheid: U neemt de auto of een busje tot aan Uitkijk/Hamburg en stapt dan over in de boot naar Santigron. Prijs van de boot is nog onbekend. U dient ook vantevoren te reserveren. Goedkoper is om met de auto te gaan. U gaat na de laatste drempel in Lelydorp rechtsaf de Javaweg op. Er staan geen bordjes, maar na de overgang op een zandweg gaat u linksaf. Vraag aan de lokale bevolking welke afslag u vervolgens moet nemen richting Santigron.
Kosten: entree dorp 5 SRD p/p, boswandeling 25 SRD per groep per uur, dorpswandeling 10 SRD p/p.

Batavia: Naar dit dorp werden vroeger de melaatse slaven gebracht. Pater Petrus (Peerke) Donders heeft zich jarenlang ingezet voor deze slaven en is in 1982 door paus Johannes Paulus II zalig verklaard. Om een idee te krijgen van het reilen en zeilen van zo’n dorp, kunt u een bedevaart maken naar deze plaats. Elke maand organiseert het Bisdom Paramaribo een reis naar dit oord voor 100 SRD (25 euro). Kijkt u op hun website naar de eerstvolgende datum. Verder is er een mooie leaflet over Batavia en Pater Donders. Deze kunt u via deze link gratis downloaden. Inmiddels is er een film gemaakt over pater Donders. Meer informatie daarover kunt u vnden op de betreffende website.

SMS-boot Donderskamp: Elke laatste maandag van de maand gaat er een postboot naar Donderskamp, op de grens van Nickerie en Sipaliwini. U vertrekt om 7.00 uur in de ochtend uit Paramaribo en bent om ongeveer 17.00 uur weer terug in de stad.

Touroperators: Reserveer een plekje bij Pristine Forest Cruises aan de Waterkant.

Prijzen: Voor toeristen is de prijs 99 SRD exclusief eten en drinken. Voor ingezetenen is de prijs 22 SRD.

Eigen gelegenheid: Dit is een boottocht zonder gids en eigenlijk een riviercruise met een regulier vervoersmiddel. Het is verstandig om eigen eten en drinken mee te nemen en een hangmat, zodat u eventueel kunt relaxen aan boord.

Onbekend: In het complex van het nationaal oliebedrijf Staatsolie te Catherina Sophia kunt u een interessante rondleiding krijgen.

Ook Coronie kent weinig tot geen toeristische bezienswaardigheden. Er is een aantal pleisterplaatsen waar u kunt stoppen om eten of drinken te kopen. Totness is hiervan de grootste. Verder doen sommige mensen de suggestie om te wandelen langs de kokosweggetjes en te relaxen aan de rivier, maar concrete tips zijn nog niet ontvangen. Het betekent dat u onderweg naar Nickerie gewoon even stopt om een paadje in te lopen. Let er wel op dat u niet op percelen/erven van mensen komt, zonder dat zij het weten. Bij twijfel roept u ‘klop, klop, is er iemand thuis?’. Vertel wat u graag zou willen doen en vraag om toestemming.