browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Wanica En Para

Districten Wanica en Para liggen tussen Paramaribo en district Brokopondo. District Wanica is één van de kleinste districten van Suriname. Het is met name een woon- en werkdistrict. Tevens lopen alle belangrijke hoofdwegen richting Para en Brokopondo hier doorheen. De twee belangrijkste plaatsen van Wanica zijn Lelydorp en Domburg. Domburg is een klein dorp dat één keer per jaar als startpunt geldt voor een zwemmarathon naar Paramaribo. Verder zijn er weinig bijzonderheden.

District Para ligt onder Wanica. District Para is te bereiken over land en via de rivieren die door dit gebied stromen. Vroeger waren er in Para veel plantages. Maar door uitputting van de grond en de aanvallen van Indianen en Marrons gingen deze snel achteruit. De meeste zijn dan ook stopgezet. Verder ligt in Para het meest bekende bauxietbedrijf van Suriname, namelijk de locatie Paranam. Ook de internationale luchthaven J.A. Pengel ligt in dit district. Omdat Para vroeger een kuststrook was, zijn er in dit deel van Suriname nog veel savannes en ziet u regelmatig gebieden met wit grond. De Jodensavanne is de meest bekende savanne. Verder staat Para bekend om haar vele recreatieoorden, waar mensen uit Paramaribo graag een dag of een weekend heengaan om te recreëren.

Kleine tour Wanica: Het district kent weinig toeristische bezienswaardigheden. Als uitstapje doe ik de suggestie om via de Indira Ghandiweg naar Lelydorp te rijden, door het centrum van Lelydorp te lopen (bij voorkeur in de ochtend als er ook nog een marktje is, met daarachter enkele handicraftwinkeltjes en een bezoek te brengen aan devlinderboerderij (wel van te voren een afspraak maken). Lunchen in Lelydorp en dan weer terugrijden naar Paramaribo of doorrijden richting Zanderij voor een middagje relaxen op één van de recreatieplaatsen ten zuiden van Zanderij. Voor een alternatieve weg terug naar Paramaribo, rijdt u eerst een stuk terug op de Indira Ghandiweg. U slaat na een tijdje rechtsaf de Tout Lui Fautkanaalweg op. Deze maakt een scherpe bocht naar links en komt uiteindelijk uit op de Churchillweg. U gaat dan linksaf terug naar Paramaribo.

Touroperators: Er zijn enkele touroperators die een dagtour organiseren met de naam handicraft of artisan tour. Gedurende de dag wordt u langs verschillende handicraft zaken geleidt en bezoekt u vaak ook de vlindertuin. Wilt u een dergelijke tour doen, vraag dan bij de touroperator hoe het dagprogramma eruit ziet.

Eigen gelegenheid: Neem de PL-bus vanaf de Heiligenweg uit Paramaribo. Voor 2,5 srd brengt hij u naar Lelydorp centrum. U stapt uit en maakt uw rondje door het dorp en bezoekt de vlinderboerderij. U kunt daarvoor het best een taxi nemen, de afstand naar de vlindertuin is te ver om te lopen.

Eigen vervoer: U kunt prima met de auto naar Lelydorp gaan. Fietsen is geen aanrader, omdat de Indira Ghandiweg lang en zeer druk is en het geen boeiende weg is om te fietsen. Neem voor de zekerheid een wegenkaart van Wanica en Para mee. Ook handig voor het bezoeken van de recreatieoorden in Para

Kosten Vlinderboerderij: Er zijn rondleidingen tussen 8.00 en 15.00 uur van maandag tot en met zaterdag. Bel telefoonnummer 366525 voor het maken van een afspraak. De rondleiding duurt 1,5 uur. Bent u met minder dan 5 personen, dan kost de rondleiding in totaal 20 euro. Bent u met 5 of meer personen, dan kost de rondleiding 5 euro per persoon.

(Dag)recreatieoorden Para: In dit district vindt u veel (dag)recreatieoorden, zoals Bersaba, Colakreek, Republiek, Zanderij I and II, Marinalex, Overbridge, White Beach, Derde Brug, Drie Kokro, Babunhol, Gosterie, Sprookjesbos (vier kinderen) en Blaka Watra. Het zijn geliefde plekken waar veel dagjesmensen of weekendgangers naar toe gaan om te genieten van de natuur. U kunt er ook zwemmen, wandelen en relaxen (bijvoorbeeld in een hangmat). Op de toeristenkaart voor Wanica en Para treft u verschillende locaties aan. Elk recreatieoord kent zijn eigen toegangsprijzen en voorzieningen.

Cola Kreek is het meest bekend, Blaka Watra is het voormalige buitenverblijf van Pengel en Republiek is één van de grootste recreatieoorden. White Beach en Overbridge zijn bekende ‘strand’plaatsen aan de Surinamerivier. Prima locaties om te relaxen en te zwemmen.

Touroperator: Soms wordt er bij een dagtour ruimte ingelast om een paar uur door te brengen op één van de recreatieoorden. Bij meerdaagse tours naar de Jodensavanna wordt vaak overnacht op Whitebeach of Overbridge. Er zijn ook touroperators die u voor een dag naar White Beach of Overbridge brengen. Kosten voor een dergelijke tour zijn tussen de 35 en 50 euro per persoon per dag.

Eigen gelegenheid/vervoer: U kunt prima met eigen auto naar één van de recreatieoorden rijden. Het is slechts één tot 2 uur rijden vanaf Paramaribo. Ook kunt u gebruik maken van een particuliere taxi(bus). Check wel de laatste rit terug. Met name Colakreek, Eerste en Derde Brug en Republiek zijn prima met particuliere taxibedrijven en overheidsbussen te bereiken. Verder kunt u ook een auto of een busje voor een dag of weekend huren. U kunt dan gaan en staan waar u wilt. White Beach is te bereiken met de PDPB bus vanuit Paramaribo.

Prijzen: Elk recreatieoord heeft zijn eigen prijzen voor entree, huur huisje, recreatie activiteiten, eten en drinken. Over het algemeen is het niet duur en een prima dagje uit of weekendje weg.

Jodensavanne: De Joden werden in de 15e tot en met de 17e eeuw verdreven uit verschillende landen. De eerste groep joden die zich in Jodensavanne vestigde was afkomstig uit Nederland, Italië en Portugal. De Jodensavanne werd spoedig een welvarende gemeenschap, mede dankzij de verbouw en export van hout en suiker. De komst van de suikerbiet in de 18e eeuw betekende de achteruitgang van de Jodensavanne. Mede door een brand in 1832 die de Jodensavanne grotendeels verwoestte, verliet de bevolking deze plaats. U treft hier nu nog de restanten aan van een synagoge, een joodse begraafplaats en een medicinale bron. Het is een mooie plek om te bezoeken en brengt u terug in de tijd. Let op: het kan overdag erg heet zijn op de savanne. Zorg dus altijd voor voldoende drinken en bijvoorbeeld dropjes om uw zoutgehalte aan te vullen.

Andere bezienswaardigheden nabij Jodensavanne zijn de voormalige leprakolonie Groot Chatillion, het Indianendorp Libanon en plantage Toevlucht.
Touroperators: Verschillende touroperators bieden tours aan naar de Jodensavanne. Sommige zijn in combinatie met ontspanning op White Beach of Overbridge, anderen bezoeken ook nog dorpen in de omgeving. Informeer goed naar de daginvulling.

Eigen gelegenheid: U kunt met eigen vervoer prima naar de Jodensavanne gaan en daar rondwandelen. Op verschillende plaatsen zijn overzichtsborden opgehangen. Later op de dag kunt u ontspannen op Blaka Watra of het Inheemse dorp Redi Doti bezoeken, dat vlak naast de Jodensavanne ligt. U komt er door met een auto linksaf te gaan van de Afubakaweg richting Powakka/Carolinekreek. Bij Carolina gaat u de Surinamerivier over met een pont (2 srd per persoon, 18 srd auto). Daarna is het nog ongeveer 3 kilometer. U komt vanzelf een bord tegen. U kunt ook de bus naar Powakka en Pierrekondre nemen vanuit de Saramaccastraat.
Prijzen toegang: Formeel 10 srd per persoon, als u iemand tegenkomt. Vraag wel om een bonnetje, omdat een deel van de winst van de kaartverkoop naar het dorp Redi Doti behoort te gaan.

Para Flor: In de omgeving van Paramaribo zijn een aantal botanische tuinen te vinden. De best onderhouden botanische tuin is aan de Meursweg. Voor 40 SRD per persoon krijg je een rondleiding door de grote tuin met diverse bloemen, planten en palmbomen. De eigenaren zijn zeer deskundig en tevens leverancier van tropische boeketten, die u op de luchthaven kunt kopen.
Eigen gelegenheid: Met eigen vervoer prima te bereizen. U kunt het combineren met een dagje uit, waarbij u ‘s ochtends de Para Flor bezoekt, daarna bij Para Bello (ook aan de Meursberg) lekker gaat zwemmen en aan het einde van de dag in Domburg een lekker satétje eet aan de Suriname rivier.
Prijzen toegang: 40 SRD per persoon
Paranam: Dit bauxietverwerkingsbedrijf is megagroot. Ook al kunt u de fabriek niet bezoeken, in het barretje recht tegenover de fabriek, kunt u wel even een break houden. Naast het barretje is een natuurparkje aangelegd waar u kunt wandelen.

Touroperators: Vrijwel iedereen gaat erlangs richting Brokopondo en stopt ook eventueel voor een kleine pauze.

Eigen gelegenheid: Als u onderweg bent naar een andere locatie, dan kunt u hier even een kleine break houden.

Prijzen toegang: Gratis

Handicraft of artisan tours: Wilt u meer leren over de verschillende ambachtelijke producten in Suriname, dan kunt u via verschillende touroperators een handicraft tour boeken. Meestal bent u een deel van de dag bezig met het bezoeken van dorpen, winkels en werkplaatsen. In de loop van de middag gaat u relaxen bij een recreatieoord of bezoekt u de vlinderboerderij in Lelydorp.

Touroperators: Verschillende touroperators bieden deze tour aan. Loop binnen en vraag naar de mogelijkheden. Vraag ook hoe het dagprogramma er concreet uit zal zien. Ik raad u aan om deze tour alleen te doen als u weinig tijd heeft en niet naar het binnenland gaat.

Eigen gelegenheid: Het voordeel van deze tour is dat u niet hoeft te zoeken. Echter als u naar Lelydorp gaat, dan treft u achter de markt al verschillende handicraft winkeltjes aan en ook in Paramaribo zijn verschillende handicraft winkels. Gaat u nog op een tour, dan zult u over het algemeen ook souvenirs aangeboden krijgen.

Prijzen toegang: Gratis

Gusterie Savanne adventure: Dit is een kleine tour voor avonturiers, die graag met een jeep willen rondrijden in Suriname. Met een 4×4 jeep gaat u naar het inheemse dorp Pikin Saron gelegen aan de Saramacca rivier. Vervolgens gaat u met een korjaal over het ‘zwarte’ water naar Kamp Gusterie. Daar kan men relaxen, kanovaren of vissen. Naar deze locatie worden zowel ééndaagse als meerdaagse tours georaniseerd. Bij meerdaagse tours worden er verkenningen in de omgeving gemaakt. Voorbeelden daarvan zijn: kanotocht naar de zeekoeienkreek, bezoek Bigi Poika en nachtelijke jachttocht.

Touroperators: Verschillende touroperators bieden deze tour aan, waaronder Wanna tours. Richtprijs is 80 euro voor een eendaagse en 200 euro voor een 3-daagse tour.

Eigen gelegenheid: Het is nog onbekend of kamp Gusterie wel/niet op eigen gelegenheid te bereiken is.

Waterskiën en Wakeboarden: Via Green Tours N Travel tour wordt er een dagtour en 2-daagse tour aangeboden, waarbij u kunt wakeboarden en waterskiën. U gaat vanaf Paranam te water en tijdens het varen kunt u ook Whitebeach en Jodensavanne bezoeken. U kunt lunchen en overnachten op de plantage Ayo. De dagtour is 85 euro per persoon en de 2-daagse tour is 125 euro per persoon.

Santigron: Wil je naar een marrondorp, maar wil je niet te ver reizen, dan kan je naar Santigron, een marrondorp niet ver van de stad. Het is ongeveer een uur rijden. Santigron ligt aan de Saramacca-rivier, daarom is het dorp ook met de boot bereikbaar. Er wonen ongeveer 1500 mensen. Er wordt houtsnijwerk gemaakt en verkocht. Wanneer je als tourist in het dorp komt, wordt je al snel aangesproken door één van de bewoners. Je betaalt 10 srd per persoon entree voor het dorp. Daarnaast vragen ze nog een bedrag voor de ‘gids’, dat bedrag wisselt erg, en wanneer ze een onredelijk bedrag vragen, ding dan af. De sfeer in Santigron is anders dan marron-dorpen verder van de stad. De invloed van de stad is duidelijk merkbaar. Je kan het bezoek aan Santigron combineren met het bezoek aan het inheemse dorp Pikin Poika.
Eigen vervoer: Rijd vanuit de stad naar Lelydorp via de Indira Ghandiweg (pad van Wanica). Na Lelydorp rijd je rechtsaf de Javaweg op en rijd voor enige tijd door. Dan komt u op een kruizing met een afslag naar links en een supermarkt op de hoek. Daar gaat u linksaf. U houdt de geasfalteerde weg en komt dan vanzelf in het dorp Santigron uit.
Touroperator: Arinze tours organiseert één en tweedaagse tours naar Santigron voor 60 euro per persoon.

Prijzen: parkeren van de auto kost 3,50 SRD en u zult soms ook gevraagd worden om een entree te betalen voor het dorp en uiteraard een bedrag te betalen aan de gids die u rondleidt. Een rondleiding is zeker een aanrader, omdat dan meer verteld wordt over de cultuur van de Marrons, de verschillende huizen en ontwikkelingen in het dorp. Naam van een lokale gids is Desi Pane.
Pottenbakkerij-dorp Mantamo: Mantamo is een klein inheems dorp. In het dorp worden potten en beelden met de hand gemaakt door een aantal families. Er is ook een winkel waar je de potten, beelden en nog een aantal andere handgemaakte dingen kan kopen.
Eigen vervoer: Je volgt vanuit de stad de Highway, je slaat dan bij Paranam rechtsaf de Meursweg in. Je gaat rechtdoor voor ongeveer 6 km en komt langs Plantage Onoribo, daar ga je linksaf een hobbelig zandpad in (is voor de Ballitonkerk en ook afslag voor Parabello recreatieoord). Je gaat over de eerste kruising en slaat bij de splitsing linksaf. Ga rechtdoor langs Parabello en dan ben je in 5 minuten in het dorp. Vanuit de stad rijdt je in ongeveer 3 kwartier naar Mantamo.
Je kan ook vanuit de stad via de Indira Gandhiweg. Dan sla je na iets langer dan een half uur linksaf de Meursweg in (duidelijke t-splitsing). Je gaat rechtdoor en passeert de Billiton-dorp, dan ga je rechtsaf een hobbelig zandpad in.
Contactgegevens: De toegang tot het dorp is vrij. Openingstijden van 9.00 – 19.00 uur. Adres: Stowelweg 29, Billiton. Tel. 8515238
Onverwacht: Wanneer je over de Indira Ghandiweg richting Zanderij rijdt, kom je door het dorpje Onverwacht (een stukje na Lelydorp). Bij Onverwacht staat nog een trein die niet meer gebruikt wordt (wanneer je vanuit de stad rijdt, aan de rechterkant van de weg). Je kan de trein bekijken en beklimmen. Na een kwartier tot een half uur kijken heb je alles gezien.

Babunhol: Ongeveer 80 kilometer van Paramaribo ligt Babunhol aan de Suriname rivier. Een prima locatie om het weekend door te brengen. Men heeft daar een locatie met bedden en hangmatten. Als u op deze locatie wilt verblijven, is het wel verstandig om dit vier dagen van te voren te melden.

Touroperator: Onbekend is welke touroperator deze bestemming nog in haar pakket heeft.
Eigen gelegenheid/Vervoer: U kunt prima naar Babunhol op eigen gelegenheid rijden. U bent ongeveer 2,5 uur onderweg. Babunhol ligt tussen Marchallkreek en Klaaskreek.
Prijzen overnachtingen: Een hut kost 19 SRD per persoon, een huis 216 SRD per dag en een kamer 54 SRD per persoon. U dient wel uw eigen eten en drinken mee te nemen. U kunt een BBQ huren voor ongeveer 15 SRD.